18.03.2021 | 20:56
Затварянето на България е политическо решение на Борисов
Според Рамадан Аталай, управлението на кризата е „тука има - тука няма”

Управлението на кризата с COVID-19 е „тука има – тука няма” – пълен провал. Всеки от министрите в този кабинет има собствено мнение и аргументи как и по какъв начин, заедно с Щаба, може да се пребори и как да се управлява кризата, но накрая всичко се решава от един човек. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ водачът на листата на ДПС в Пловдив-област Рамадан Аталай.

„Когато влязат в Министерски съвет с тези аргументи, те не могат да преборят политиката и вижданията на премиера. Накратко: като че ли управлението на кризата в България е като онази игра, която гледахме по улиците едно време: „тука има, тука няма“. С три чашки и една топка. И не се знае от коя чашка ще излезе решението на министър-председателя“, допълни той.

Според Аталай въвеждането на нови противоепидемични мерки от понеделник може да изглежда здравно обосновано, но е трябвало премиерът да вземе това решение преди да започне предизборната кампания.

„Задавам си въпроса какво пречеше да се затвори страната и да се сведе до минимум разболяването и в рамките на 20 дни да се проведе нормален избор. Или се опитваме наново да бъдем под марша и стъпката на управляващите, за да стигнем до изборните урни, или да не стигнем“, запита кандидатът за депутат от ДПС.

„България не е единствената, която провежда избори по време на пандемия. И по време на средата на изборите, когато си подготвил своите партньори, захранил си ги, минал си по асфалта, раздал си сакото, изпратил си военния министър да марширува по площадите и изведнъж, когато трябва другите политически формации да стигнат до избирателите си, да си много загрижен за държавата“, посочи Рамадан Аталай.

„Избирателите си задават въпроса дали ще могат да упражнят вота си, или не. Решението за локдаун е политическо“, добави Рамадан Аталай.

ДПС и „Зелената сделка”

„След появата на пандемията стана ясно, че без революция в икономиката, без да се променят първичните енергийни ресурси, с които ще се произведе електроенергия, няма как да се премине в по-следващ етап на развитието на света”, обясни бившият председател на Комисията по енергетиката.

По думите му, ако управляващите все още разсъждават, че въглищните централи са онези централи, от които се произвежда електроенергия, замърсявайки въздуха, въобще не са в час.

„От 10 години повтаряме, че трябва да има реформа в либерализацията на производството на енергия, преговори с американските централи и спиране на дотациите към въглищните централи”, добави Аталай.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране