11.09.2023 | 10:25
Зеленски тръби за напредък на украинската армия и чака руснаците да избягат
Дунавските пристанища ще участват в предоставянето на хуманитарна помощ за страните от Африка и Азия, обяви премиерът на Украйна Денис Шмигал

Ако украинските войски окажат по-голям натиск върху руските нашественици на юг, те ще избягат. Това каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю за The Economist, цитиран от информационната агенция УНiАН.

Той призна, че напредъкът на фронтовата линия е малък, но изтъкна, че е важно това, че има предвижване напред.

„Сега украинските войски се придвижват. Те вече пробиха първата от трите основни отбранителни линии на руснаците, но големият пробив тепърва предстои. „Ако ги натиснем от юг, те ще избягат“, заяви президентът на Украйна.

От руска страна обаче оспорват твърденията за пробив на първата отбранителна линия. След превземането на Роботине, армията на Киев съсредоточва усилията си на изток към Вербове, но хълмовете, където е всъщност съсредоточена първата отбранителна линия се контролират от руснаците и оттам те обстрелват низината, където са украинските бойци, коментира роденият в украинския град Суми военен анализатор Юрий Подоляка.

Украинският президент коментира и упреците от западните аналитици за това, че контранастъплението било много бавно. Според него, Украйна би загубила хиляди войници, ако властите в Киев се бяха вслушали в съвета да изпратят повече войници на юг. “Това не е война, при която лидерът на страната за разлика от Путин казва, че цената няма значение. За него животът е нищо”, добави Зеленски.

Междувременно премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че дунавските пристанища ще участват в предоставянето на хуманитарна помощ за страните от Африка и Азия, което е по инициатива на украинския президент.

“Правителството подкрепи резолюцията за участието на украинските пристанища на река Дунав в предоставянето на хуманитарна помощ под формата на пшеница и царевица за страните от Африка и Азия”, се съобщава на сайта на украинското правителство.

„Това е нашият принос към глобалната продоволствена сигурност. Работим с ООН и другите ни партньори, за да възстановим напълно износа на селскостопански продукти от Украйна, както и да деблокираме нашите черноморски пристанища“, подчерта Шмигал.

Към момента в Украйна по време на жътвената кампания са събрани 34 милиона тона реколта, 22 милиона тона от които – пшеница.

По данни на ООН 34 страни по света имат остра нужда от продоволствена помощ.

Новият шеф на ЧВК „Вагнер“ Антон Елизаров пък коментира думите на държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд, която обяви, че контранастъплението на ВСУ е много тежко, но имало прогрес и на фона на тежките условия, това впечатлявало.

„Но да, резултатът впечатлява. Толкова нацисти не са загивали след Втората световна война“, написа той в своя Телеграм канал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране