15.09.2023 | 11:50
Зеленски заплаши, че украинските бежанци могат да взривят Европа, ако помощта за страната му спре
Украинците като цяло са се „държали добре“ и са „много благодарни“ на тези, които са ги приютили

Украинският президент Володимир Зеленски отправи завоалирана заплаха към онези страни, които мислят за ограничаване на помощта по какъвто и да е начин, предупреждавайки, че „милиони украински бежанци в европейските страни“ са способни да дестабилизират Запада и няма да е „добра история“ за Европа.

Ето какво каза Зеленски в интервюто за Economist, публикувано тази седмица:

„Орязването на помощта за Украйна само ще удължи войната, твърди Зеленски. И това би създало рискове за Запада в собствения му заден двор. Няма начин да се предвиди как милионите украински бежанци в европейските страни ще реагират на изоставянето на страната им.

Украинците като цяло са се „държали добре“ и са „много благодарни“ на тези, които са ги приютили. Те няма да забравят тази щедрост. Но не би било „добра история“ за Европа, ако „вкара тези хора в ъгъла“.

Редица онлайн коментатори отбелязаха изненадващо откритата му и агресивно обвинителна реторика, заявявайки, че той изглежда заплашва Европа, ако Украйна не постигне своето.

„Дали не тълкувам това погрешно или Зеленски всъщност заплашва европейските страни с тероризъм, ако не изпратят оръжията, които той иска, в Украйна?“, написа в социалната мрежа X (преди Twitter) Арно Бертран.

Друг анализатор Макс Абрамс, експерт по борба с тероризма и професор по международни отношения, коментира следното: “Зеленски сега заплашва, че украинските бежанци ще нападнат Европа, ако тя спре лесния начин за печалби“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране