04.06.2019 | 5:56
Жега от 50 градуса в Индия
Градовете в Северна Индия от дни се задушават от суха горещина с температури от близо 47 градуса

Индия е обхваната от необичайна гореща вълна, а температурата в северната част на страната надхвърли 50 градуса по Целзий за втори път за три дни, предаде БТА.

Живачният стълб в пустинния град Чуру в щата Раджастан днес достигна 50,3 градуса. В същия град в събота беше отчетена температура от 50,6 градуса, близо до най-високата стойност, регистрирана някога в Индия – рекордните 51 градуса, измерени в град Палоди, също в Раджастан, през май 2016 г.

Градовете в Северна Индия от дни се задушават от суха горещина с температури от близо 47 градуса. Вече са регистрирани няколко смъртни случая от топлинен удар. Фермер почина от топлинен удар в неделя. Според метеорологичните служби горещата вълна в Раджастан и съседния щат Мадхия Прадеш ще се задържи и утре.

В столицата Делхи температурата вчера спадна на около 40 градуса.

Дългоочакваните в Индия мусони тази година закъсняват със седмица и се очаква да достигнат южните части на страната на 6 юни.

Според сайта за метеорологични прогнози „Ел Дорадо“ сред 15-те най-горещи места на планетата в последното денонощие 11 са в Индия, а четири в съседен Пакистан.

Индийският метеорологичен институт заяви, че топлата вълна ще се задържи до една седмица в щатите Раджастан, Махаращра, Мадхя Прадеш, Пенджаб, Харяна и Утар Прадеш.  В столицата Ню Делхи, където температурата премина 46 градуса по Целзий, беше издаден червен код, а жителите бяха посъветвани да не излизат през най-горещите часове на деня. Няколко големи града съобщиха за недостиг на вода, тъй като езерата и реките започват да пресъхват. Земеделските производители получават вода само на всеки три дни за добитъка си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране