22.10.2020 | 0:05
Жена почина в Пловдив, пет болници й отказали прием
49-годишната починала часове по-късно в последната болница, до която стигнали

Пет болници в Пловдив са отказали лечение на пациентка със съмнения за коронавирус, твърдят нейни близки. Жената починала часове по-късно в последната болница, до която стигнали, съобщава БНТ.

Резултатът от PCR теста на 49-годишната жена, излязъл след смъртта, е отрицателен.

Майката на Мирела вдига 37,5 температура и има лека кашлица. Личният лекар следи състоянието й, което за 48 часа рязко се влошава и жената спира да се храни. Обаждат се на Спешна помощ, а медиците я оставят за домашно лечение. На следващия ден я преглежда и личният й лекар, който издава направление за хоспитализация и се обажда за линейка. В негово отсъствие екипът преценява, че не е необходимо настаняване в болница. Ден, по-късно, пак по указание на личния лекар, близките водят Софка в болница „Свети Георги“. Насочват ги към дежурните в инфекциозната клиника.

„Взе и секрети за PCR тест, резултата от който щеше да стане понеделник, вторник. И аз я попитах мислите ли че тази жена има време до понеделник, вторник вкъщи. Те ми отговориха, че не може ли да я приемат, защото нямали места“, разказа Мирела Бочукова, дъщеря на починалата.

Софка страдала и от хронично неврологично заболяване. „Нейното заболяване е миастения гравис – то е свързано с дихателна недостатъчност, при което естествено се съмняват за коронавирус, но няма типични симптоми“, каза Мирела Бочукова.

Жената е пренасочена към Транспортна болница, но заради тежкото й общо състояние, от здравното заведение викат линейка, която да я закарва в болница „Каспела“. Там по информация от Спешна помощ не я приемат в Covid отделението със същия мотив. Линейката продължава към болница „Пловдив“. Там й правят изследвания.

Според Спешна помощ обаче по уговорка между лечебните заведения отново са повикани да закарат Софка УМБАЛ „Св. Георги“, където се лекуват най-тежките случаи. И там й правят изследвания за прием в лечебното заведение.

„В 6 часа докторът излезе самодоволен и ми каза, че просто той е бил до тук, даде ми един списък с болници, които могат да я приемат със съмнения за COVID-19, при наличие че няма излезнал PCR тест и ни казаха да си я търсим ние болницата“, разкри Мирела Бочукова.

От университетската болница „Свети Георги“ заявиха, че не са приели пациентката поради липса на свободни места в отделението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране