14.07.2015 | 18:41
Живакът удря 44 градуса на 21 и 22 юли
Температурата на морската вода ще е колкото в Анталия

Адски високи температури ни чакат в края на юли, алармираха синоптици. По думите им температурите ще скочат над 40 градуса. Най-жестока обаче ще е жегата на 21 и 22 юли. Тогава живакът ще удари рекордните 44 градуса. Това е температура, близка до абсолютния максимум, смятат синоптиците. Според тях жегата ще е невиждана и изключително опасна.

Слабо захлаждане се усети вчера почти навсякъде в страната. От днес обаче температурите ще започнат отново да се повишават. Идва по-продължителен горещ и сух период. В петък и събота температурите ще надвишат 33 градуса – граница, от която времето вече се смята за горещо. В последния ден от седмицата се чакат най-екстремните от началото на лятото температури. В районите на Плевен, Велико Търново и Сандански те ще стигат до 42-43 градуса.

В периода от петък до понеделник следващата седмица Балканският полуостров ще е най-топлото място в цяла Европа, обяви шефът на синоптичната фирма ТВ-MET Петър Янков. По Черноморието температурата на въздуха ще е между 30 и 32 градуса, но заради влагата и задуха жегата ще се усеща по-тежко.

Температурата на морската вода в момента е между 23 и 26 градуса, но ще достигне до 27 градуса в горещите дни. Толкова е водата в Анталия, където е най-горещо от средиземноморските курорти, каза Петър Янков. Ако си мислите, че по планините ще е по-прохладно, лъжете се. Там също ще е топло. Температурите по най-високите върхове (Мусала, Ботев и Черни връх) ще достигат до 13-15 градуса. А в курортите на височина между 1200 и 1500 метра живакът ще отчита 26-28 градуса. От 23 до 25 юли отново предстои понижение на температурите и превалявания. В дългосрочен план стабилизиране на времето се очаква след 26 юли.

Съветите на специалистите са да не излизате навън в най-горещите часове, особено хора, които са с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат изключително внимателни. Заради горещината и задушното време, случаите на инсулти и инфаркти се увеличават именно през лятото. Не пийте много студени и газирани напитки. Задължително се мажете със слънцезащитни продукти, казват лекарите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране