09.02.2015 | 8:23
Златанов потвърди присъствието на Пеевски в тефтерите му с политически поръчки
От бележниците липсват страници, след като разследващите ги иззеха, обяви адвокатът му

Инициалите на депутата от ДПС Делян Пеевски действително са фигурирали в скандалните тефтери с политически поръчки на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, заяви самият той в неделя пред Нова телевизия.

В разгара на скандала около изчезването на тефтерите през ноември м.г. се появиха сериозни съмнения, че въпросните инициали са преправени в ксерокопията на „10“. Това стана, след като депутатът от БСП и експредседател на комисията „Златанов“ в миналия парламент Кирил Добрев занесе в студиото на бТВ всички ксерокопирани страници, предоставени му от прокуратурата.

Първите снимки на тефтера бяха направени от фоторепортерите от слайдовете, които прокуратурата прожектира на шумната пресконференция веднага след избухването на скандала „Златанов“.

На един от слайдовете съвсем ясно се виждат инициалите Д.П., за които има множество предположения, че стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. Текстът от тефтера е: „Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. и Д.П. Да се видят само дружествата; – м.д. да се пусне?“ От ксерокопията, с които разполага бившият председател на анкетната комисия „Златанов“ обаче се виждаше друго: „Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. И 10“.

„Вече не мога да кажа нито какво липсва, нито  дали е манипулирано нещо от тефтерите. Никога не съм говорил с Цветанов и Борисов. Не съм говорил с Пеевски. Това, което е представено от съда е Д.П. На слайдовете в прокуратурата е 10, а на разшифровката на това място е питанка. Наистина пише „Да се съгласува с И.Ф. и Д.П.“, но никога нищо не съм съгласувал с тях“, заяви Златанов в неделя.

Вече две съдебни инстанции осъдиха бившия шеф на комисията по конфликт на интереси на 3 години затвор за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си, сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

„На 9 юли 2013 г. влязоха следователи от СГП, показаха заповед за обиск, иззеха тефтерите ми, които не съм крил никога. По-късно отидоха в апартамента на моите родители, без предупреждение. От всичко взето най-много им харесаха тефтерите. Този тефтер не представлява единен текст, а са отделни записки“, каза още Златанов пред Нова телевизия.

„Другото важно нещо са липсващите страници и това нещо никъде не е отразено в протоколите. Този тефтер някой го взима, после никой не го вижда, и после се появява на една пресконференция с отбрани текстове и липсващи страници. Съдът не може да накара прокуратурата да ги даде“, допълни адвокатът му Ирен Савова.

Според клиента й делото срещу него е образувано не, защото е извършил някакво престъпление, а защото е отказал да стане защитен свидетел на прокуратурата.

„Отказах да бъда защитен свидетел. Още тогава им казах, че няма какво да кажа. Адвокат Савова със сигурност се притеснява от това, което се случи с баща й (загина, след като бе блъснат от кола – бел.ред.), аз също се притеснявам, но нямам охрана и си ходя спокойно по улицата. Бих могъл да поискам извинение от много хора, но искам просто този скандал да приключи. Защото съм отказал да бъда защитен свидетел ли съм осъден на 3 години затвор“, възмути се Филип Златанов.

Назначената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на работата на столичното следствие по случая с мистериозното изчезване на скандалните тефтери все още не е приключила и резултати не са обявени. Не е ясно и дали се потвърждават думите на експерта Стефан Бенчев пред БНР, че е уведомил следствието за изчезването им още преди новината да гръмне в медиите.

Проверката трябваше да установи защо отстраненият миналата седмица ръководител на столичното следствие Петьо Петров, познат в магистратските среди като „Пепи Еврото“, не е уведомил за това прекия си шеф – градският прокурор Христо Динев, както и Цацаров. По случая се проверяват и служителите в Шесто РПУ, приели сигнала на Бенчев, както и режимът за съхраняване на веществени доказателства в столичното следствие.

Според официалната информация досега тефтерите на Златанов са задигнати заедно с чантата на Бенчев от колата му около 16.20 часа на 5 ноември. Той отива в Шесто РПУ на следващия ден – 6 ноември, но не записва в сигнала си, че е станал жертва на кражба, нито че изчезналите тефтери са именно на Златанов. По тази причина прокуратурата е уведомена за случая чак на 10 ноември, когато случаят бе огласен от медиите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране