31.01.2019 | 0:01
Зоран Заев: Решението на Великобритания да напусне ЕС освободи място за нашата страна
Най –вероятно новото име на Македония – „Република Северна Македония“, ще влезе в официална употреба на 15 февруари

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз освободи място за нашата страна в блока, каза македонският премиер Зоран Заев, съобщава РИА Новости.  Министър-председателят на балканската държава проведе разговори с австрийския си колега Себастиан Курц във Виена.

След официалната част Заев коментира, че промяната на името на неговата страна на Северна Македония е важна крачка по пътя на родината му към ЕС. „Решението на Обединеното кралство за Брекзит отвори свободно място за нашата страна в икономическото и политическото обединение“, каза още Заев.

Балканският политик заяви, че Македония ще измине пътя към ЕС, но той няма да бъде лек.  Домакинът от своя страна поздрави Заев за Престнаското споразумение. Курц също заяви, че Виена ще подкрепя усилията на Скопие за присъединяване към блока.

Междувременно говорителят на правителството Миле Бошняковски потвърди пред местната агенция МЕТА, че решенията, които произтичат от Преспанския договор, ще влязат в сила 7 дни, след като Гърция ратифицира Протокола за влизане на Македония в НАТО, а се очаква Атина да направи това на 8 февруари.  Най –вероятно новото име на Македония – „Република Северна Македония“, ще влезе в официална употреба на 15 февруари.

Припомняме, че на заседанието си във вторник македонското правителство създаде междуведомствен орган за прилагане на задълженията по Преспанския договор.  „Решенията, свързани с прилагането на разпоредбите на споразумението от Преспа, предвиждат набор от мерки и дейности, които трябва да се предприемат от правителството на Република Македония, както и от всички други органи на държавната администрация и всички държавни институции, произтичащи от приетите изменения на Конституцията на Република Македония и които ще влязат в сила 7 дни след влизането в сила, т.е. веднага след ратифицирането на Протокола за присъединяване на нашата страна към НАТО от Република Гърция и които регулират използването на новото конституционно име в съответствие с измененията“, обявиха от правителството.
Според него, в предвидения срок, трябва да се направят промени в табелките на граничните пунктове, дипломатическите и консулските служби и на входовете на всички държавни институции, публични предприятия и държавни предприятия.

Документите с новото наименование ще бъдат издавани с редовната подмяна на валидните, но не по-късно от пет години след влизането в сила на споразумението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране