15.01.2018 | 0:01
Зрели граждани обаждат на другарката
Дежурство по график

Жени Марчева, bTV: …Хареса ли ви речта на Туск?

Томислав Дончев, европеид, вицепремиер: Беше добра реч.

ЖМ: Какво ви впечатли?

ТД: Естествено, на първо място, това, че е произнесена на български. Разбира се, съдържанието е от огромно значение – хем имаше хубави послания, хем беше закачливо, хем имаше послание за всяка от различните аудитории – по-консервативната, по-младежката. И ако някой е склонен да подцени усилието да кажеш реч на чужд език – някои казват, той е поляк, на него му е лесно – да се опита да научи относително правилно или напълно правилно как да произнесе десетминутна реч на полски. Разбира се, ако имаше послание вътре, между редовете, отвъд текста, като народ полският също е минал през много трудности, Туск има право да ни каже нещо подобно, това е: стегнете се, можете! Вие сте наред, можете!

ЖМ: В рамките на шегата това си мислех, че сравнението с Христо Стоичков е малко tricky, такова, коварно е. Нали в следващите 6 месеца България като европредседател на целия Европейски съюз няма да използва речта и жестовете на Христо Стоичков в миговете, в които той е ядосан?

ТД: Не мисля, че е имал предвид това. Беше хубава аналогия с успеха. Но това не се случи в дните и седмиците преди председателството. На мен много ми се иска да се случи в първите дни и седмици от председателството – да имаме най-после адекватни очаквания по отношение на него. Защото, от една страна, за мен особен проблем са свръхочакванията, една всенародна възбуда, ще се случи нещо много специално, много особено. Да, случва се нещо наистина специално и особено – ние влизаме в дежурство по график, това е председателството. И ни чака много работа. Отвъд бляскавите речи – не че те са маловажни – отвъд лозунгите има да се свърши много работа.

ЖМ: Хайде за работата! „Файненшъл Таймс“ написа: „България отлага реформите, за да наблегне на председателството на Европейския съюз“. Вярно ли е това?

ТД: Не мисля. Съвсем друг въпрос е, че наистина комбинирането на ангажиментите към председателството с рутинната работа или нерутинната, която всеки върши, ще е предизвикателство. Аз мисля, че между 1/3 и 50% от времето голяма част от министрите в кабинета ще бъде отдадено на ангажименти, работа, техническа, организационна, публична – свързана с председателството. Не мисля, че реформи, каквито и да са те, могат да бъдат стопирани за 6 месеца.

ЖМ: Г-н Дончев, рекетираха ли според полицаите премиера за повече пари в първия ден на председателството? (Квалификацията е на Валери Симеонов – той окачестви протеста на полицаите като рекет. – б.р.)

ТД: Не ми се ще да мисля такова нещо. Съвсем друг въпрос е, че всички прояви на обществено недоволство, които имаше в последните дни – българското общество между другото, и това го казвам без ирония – има много висока протестна култура! Наистина го казвам без ирония. Това е инструментариум на гражданското общество, който според мен вече обществото, различни групи в него, се е научило добре да ползва. Това, че се случва по време на една от най-големите европейски срещи, не искам да го наричам рекет! Ако нещо ме безпокои в цялата работа, това е рефлексът – „малко ще ви изкажа на другарката!“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране