18.07.2016 | 0:01
Ердоган може да се сближи с Русия
Подозрението, че САЩ стоят зад опита за преврат, ще накара турския президент да потърси подкрепа от Москва

Неуспешният държавен преврат в Турция ще укрепи значително позициите на президента Реджеп Ердоган, ще предизвика нова вълна от репресии сред военните и магистратите, ще усложни отношенията със САЩ, което пък може да даде тласък за укрепване на връзките между Анкара и Москва. Такива мнения изказаха вчера пред ТАСС руски експерти ориенталисти.

„Превратът бе организиран от офицери от средния ешелон, а не от висшия, както е ставало по-рано. Очевидно е бил подготвен много лошо и участниците са надценили възможностите си, лостовете за управление, а също броя на привържениците си. Те не успяха да арестуват ръководството на страната, както е правено по-рано. Затова превратът бързо бе потушен“, смята тюркологът и директор на Центъра за изтоковедски изследвания, международни отношения и публична дипломация Владимир Аватков.

Освен това напълно очевидно в армията се оказа, че има достатъчно много привърженици на Ердоган. „Превратът не успя, защото в армията, разпалила бунта, нямаше единство“, отбелязва изтоковедът и старши преподавател в Департамента по политически науки на Висшата школа по икономика Леонид Исаев.

Заедно с това двамата експерти споделят общото мнение, че твърде много външни и вътрешни играчи са били заинтересовани от станалото. „Военните преврати са обичайни в Турция. Правят се винаги с две цели: първо, за отстраняване на ислямистите от властта и, второ, за укрепване на лоялността към САЩ“, каза Аватков. По негово мнение и двата фактора може да са били причини за опита за преврат заради политиката на Ердоган, както и заради недоволството на Вашингтон от поведението на турския президент.

„Ердоган насочи страната към консерватизъм и мнозина са недоволни от политиката му. В същото време и САЩ са недоволни от Ердоган и проверяват по различни начини доколко силна е неговата власт. Те се опитват да работят с различни политически субекти и затова тук се забелязва ако не пряко ръката на САЩ, поне ръката на един от противниците на Ердоган – Фетулах Гюлен (проповедника, живеещ в САЩ)“, отбеляза Аватков.

Двамата експерти не изключват, че превратът може да е бил организиран и от спецслужбите на Ердоган, за да укрепят позициите на президента в страната.

„Това би могла да е някаква акция, запланувана от турците преди събирането на Висшия военен съвет, на който се очакват важни кадрови решения. Този неуспял преврат ще позволи да се извършат всички рокади в армията, а също да се поставят свои хора“, каза Исаев.

Наличието на такава причина не изключва и Аватков. „Възможно ли е самото ръководство на Турция да е действало по такъв начин, за да укрепи властта си? Разбираемо е, че сега Ердоган ще укрепи своята власт в резултат на случилото се. И този вариант е възможен“ – поясни той.

Не е изключено на този фон Ердоган да успее да постигне изменение на конституцията и да превърне Турция в президентска република. „Ако сега поставят въпроса за президентска република, ще се реши много бързо, точно както иска Ердоган“, смята Аватков. „В резултат на метежа Ердоган получава достатъчно широки възможности. На първо място – картбланш за прочистване на армията от своите противници, които сега са разобличени в средния ешелон“, продължи анализаторът. „Второ, пред Турция се разкрива възможност да каже, че един от участниците в опита за преврат е свързан с инцидента с руския военен самолет (свален на границата със Сирия през ноември 2015 г. – бел. ред.). По-рано за това говори кметът на Анкара, който смята, че този човек е свързан с Гюлен“.

В Турция се задават още много реакционни мерки. „Обикновено след такива преврати идва изобилие от реакционни мерки“, каза Исаев. „Неуспелият преврат е основание за погазване на права и свободи.“ Същата позиция изразява и Аватков, според когото в страната предстои ново „натягане на гайките“. Цялата опозиция вече подкрепя управляващата партия и лично Ердоган, така че няма да има кой да се противопостави, пояснява експертът.

В близко време не може да има други преврати. „Досега военните правеха преврати и вкарваха в затвора ръководителите на страната. Но този път не се получи. Затова сред светската част на населението, сред част от градското население ще възникне страх и те няма да изразяват своето недоволство“, предполага Аватков. „Светските опоненти на Ердоган ще се скрият в сянка и ще отслабнат много. Практически ще е невъзможно да се извърши реален преврат, дори по принцип ще е невъзможен. Интелигенцията не излиза на улицата с оръжие“, отбелязва експертът.

Ще се промени позицията на Турция и на външнополитическата арена. Не е изключено Анкара да предпочете да се отдалечи от САЩ, което може да се отрази позитивно на започналата нормализация на отношенията с Русия. По думите на Аватков регулирането през последните месеци на отношенията със съседите – Израел, Египет и Русия – се възприема болезнено от Запада.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране