06.01.2015 | 22:30
130 камери те са на брой – и контролират лицата по нов начин
Вучков и нашата полиция се бранят

Виктор Николаев, НТВ: …След историята с онзи полицай с рушвет – лично премиерът беше възмутен също – видяхме от правителствената стенограма, и се взе решение с камери и микрофон да се филмират пътните, въобще контактите между пътните полицаи и гражданите.

Веселин Вучков, МВР: Това действа вече повече от месец и мисля, че действа добре. В края на месеца ще си направим разчетите. В момента лицата се контролират по нов начин. Те го знаят зрителите, които гледат.

ВН: Вече има ли спрени и записани с камера и микрофон или още не?

ВВ: Сега ще ви кажа. В момента се прави по широкообхватния метод и мисля, че това го знаем всички, които пътуваме с автомобили. Няколко автомобила могат да бъдат спирани само от няколко автомобила на КАТ и то в условия за заснемане. В края на седмицата ще обявя промяна в това, защото в момента монтираме 20, в последствие още 110 камери във всички патрулни автомобили на Пътна полиция на територията на страната, вътре в автомобилите. В резултат на което ще променим малко сегашния регламент с моя заповед. Ще може и индивидуален патрул на полицията да спира и да прави контрол на пътното движение, но в условие на видеозаснемане. В тези автомобили ще монтираме камери на полицията, които ще са най-малко две, в повечето случаи три, и които ще заснемат целият административен контрол, който извършва полицая.

ВН: Реалистично ли е? Възможно ли е полицаите да изключат тези устройства и да се направи проверка по стария начин?

ВВ: Изобретателност, вероятно, винаги може да има.

ВН: Да спрат системата и да няма записи, просто да не се документира, да не остават следа.

ВВ: Да, вероятно може да има, но е трудно осъществима. Това вече е въпрос на наш, вътрешноведомствен контрол. Отстъпление от тази реформа, която правим, искам да кажа отсега, няма да има – само чрез заснемане! Защото това, освен всичко друго, брани и самата полиция.

ВН: Да, може някой да ги набеди.

ВВ: Нито пък някой ще ги набеди неоснователно, че са корумпирани. След като така е по белия свят, защо да не е така и в България? Съпротива винаги има. Не всичко изведнъж можем да обмислим и като конкретни заповеди и разпоредби.

ВН: Имаше подигравки: „МВР Пикчърс“ и т.н., но нещо трябва да се промени, за да…

ВВ: Това е недопустимо. Това е абсолютно недопустимо, наистина. Наистина, това което беше допреди, може би и сега съществува в по-малки обеми, просто да се превръщаме в генератори на една дребна корупция, която трови доверието на хората. Пътната полиция беше възприемана точно като средство за повишаване на доходите. Тя не трябва да бъде възприемана по този начин – като някой, който иска непременно да те накаже. Тя трябва да бъде на пътя, за да помага на гражданите при движението по пътя.

ВН: Достатъчни ли ще бъдат тези съоръжения – техническа камера и микрофон, достатъчно ли ще бъдат на брой, за да не стане другото – да намалим пътния контрол и да повишим жертвите на пътя?

ВВ: Такава опасност и сега съществува. Защото особено по отношение на управлението с алкохол в кръвта, както и с пешеходни пътеки, все още има пробиви по отношение на контрола. Но смятам, че след като монтираме тези 130 камери – най-напред в провинцията, ще подобрим още повече пътния контрол. Тече промяна в Закона за движението по пътищата, където електронните камери с електронен фиш мобилните ще влязат в действие. Така че всеобхватни мерки в крайна сметка, мисля че ще доведат до положителен резултат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране