17.02.2015 | 19:44
16 постни пици в ковчега на длъжника
Йо-хо-хо и една тояга от Мадам Мая

В-ща, TV7: …В характерния ви стил ви видяхме отново – с банкноти с лика на Владислав Горанов. 10 000! Такава банкнота не бяхме виждали.

Мая Манолова (размахва банкнотата): Това е продукт на младежката организация на БСП в Кюстендил. Заповядайте. Това е наследството на четворната коалиция за внуците. Това ще дължи всеки един български гражданин в резултат на управлението на Бойко Борисов – 2. Според наши експерти 24-те милиарда дълг, с които смятат да загробят гражданите министрите на ГЕРБ, ще струват 10 000 лв. на всеки български гражданин – от бебетата до пенсионерите.

В-ща: Обаче вчера Муравей Радев, бивш финансов министър по времето на Иван Костов, беше тук в студиото и казва: това не е вярно; това не е вярно, след три години държавният дълг щял да се увеличи само с 5,3 милиарда лв.

ММ: Очаквам да ме поправят. Може би не 10 000 лв., може би 9 300 ще дължи всеки българин. Или 8 900. Във всички случаи числото е достатъчно респектиращо. И самият начин, по който Владислав Горанов, финансовият министър, анонсира поемането на 16 млрд. дълг, е достатъчно скандален. Тук основният въпрос, първият въпрос, който трябва да бъде зададен на правителството на Бойко Борисов, е: кой разреши на Владислав Горанов да подпише договор за агентство, договор за дилърство и акт за поемане на външен дълг в размер на 16 млрд. лв.?

…И ако Дянков ни показваше една постна пица, сега Влади Горанов даже не ни показва нищо. Защото ние ще дължим пица. Даже не една, ние ще дължим 16 пици, след като управлението на този финансов министър и на второто правителство на Бойко Борисов приключи своята работа, надявам се това да бъде час по-скоро.

В-ща: Какво точно ви притеснява? Какво казват вашите експерти?… Какво точно ви притеснява, какво е вашето обяснение? И колегите сега ще донесат (една тояга), вие сте дошли освен с банкнотата и със…

ММ: Това е една от просешките тояжки, които изработват младежите. До това ще докарат нагледно министрите на Бойко Борисов българските граждани след тяхното управление. Тази тояга малко по-респектираща, може да се използва и за други цели. Предполагам, че това и ще бъде знакът на протестите, които предлагаме да бъдат организирани.

В-ща: Кога?

ММ (размахва тояга и се чуди къде да я подпре) Да дам някого просешката тояга?

В-ща: Не е хубаво такова нещо да се държи.

ММ (оставя предмета на масата): Слагам я на безопасно разстояние. Предлагаме, настояваме и призоваваме гражданите на национален протест. Спомнете си през 2013 г. през лятото какво се случи. За поемането на 1 млрд. дълг от правителството на Пламен Орешарски. Призовавам освен гражданите и Протестна мрежа да си вземат съвестта от вкъщи и да дойдат пред парламента в деня, в който ще се обсъжда поемането на този дълг. Призовавам и президента, който наложи вето за 1 млрд. лв. дълг. Сега има 16 пъти по-голямо основание да го направи; в случай, че изобщо този скандален проект мине – да наложи вето. И с аргументите, с които обвиняваше Пламен Орешарски, сега има 16 пъти повече основания да спре безобразията на това правителство. Всъщност само хората, само гражданското общество е в състояние да спре престъпната политика на правителството на Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране