14.08.2020 | 11:03
“24 часа” лъже за софийските протести със снимка от Канада
Манипулацията на часовия вестник заслужава вниманието на Етичната комисия на българските медии

Проправителственият вестник “24 часа” е пуснал снимка от Монреал с твърдението, че това е снимка от софийските протести, която била манипулирана, за да показва повече протестиращи от реалното. Лъжата е подета и от кафяви медии присъдружни на властта.

Като източник на снимката в публикацията на “24 часа” е посочена някоя си Катя Кенарова, която публикувала статус във Facebook със снимката без източник. На нея са оградени повтарящи се фигури на протестиращи на улицата.


Заглавието на вестника обаче е категорично  – Манипулирана снимка от протестите в София показва двойно повече протестиращи.

Според вестника така се разобличавала манипулация на бройката на протестиращите.

Нерде София, Нерде Монреал?

Съвсем очевидно е, че в София няма сгради с такава архитектура. Проверка на наш читател показа, че става дума за снимка от Монреал, Провинция Квебек, Канада.

Приблизителните координати на мястото в Google Maps са 45°30’30.1″N 73°34’16.7″W , като с използване на услугата Google Street View там ясно се виждат точно същите сгради от снимката.

Нещо повече – снимката не за пръв път е използвана с цел да се манипулира общественото мнение за броя на протестиращите, а авторът на снимката Edouard Guay дори е написал Tweet във връзка с обработения ѝ вариант:

 

Манипулацията на часовия вестник заслужава вниманието на Етичната комисия на българските медии, доколкото “24 часа” се е подписал под Етичния кодекс, в който изрично се казва: “Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.”

Бивол

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране