26.11.2019 | 10:31
6,4 по Рихтер разтърси Албания, 140 са ранени
Земетресението е било на дълбочина 20 км и е усетено около 04:54 часа сутринта българско време

Мощно земетресение от 6.4 по скалата на Рихтер удари адриатическото крайбрежие на Албания. Епицентърът на труса е бил на 34 километра западно от столицата Тирана. Има разрушени сгради и пострадали хора. Местните телевизии показаха паниката сред населението и няколко напукани и струтени постройки. Най-малко 140 души са ранени, няма информация за жертви.

Около 10 души от град Дуръс са затрупани под рухнал жилищен блок, пише сайта Ляйми фундит. Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г.

Земетресението е било на дълбочина 20 км и е усетено около 04:54 часа сутринта българско време. Усетено е и у нас, по високите етажи в Благоевград и София. В Скопие, Прищина и Подгорица също има сигнали, че са усетили земетресението, макар и по-слабо.

Почти всички граждани на македонския град Дебър напуснаха домовете си и бяха по улиците на града след мощното земетресение в съседна Албания, съобщава държавната информационна агенция в Скопие.

Трусът предизвика паника сред хората и по-специално сред живеещите по високите етажи. Всички те напуснаха жилищата си и бяха по улиците на Дебър близо два часа. Част от тях заминаха при свои близки в съседни населени места. Земетресението продължи около 30 секунди, се казва още в информацията. Дебър се намира в най-западната част на Македония, недалеч от албанската граница.

Най-силният вторичен трус е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер и е засечен около 6 минути след първия. Това е второто силно земетресение в Албания в последните два месеца. Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

От българското външно министерство съобщиха, че към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране