13.03.2015 | 19:13
800 млн. лв. са ограбени от КТБ
Премиерът се надява синдици да влязат в трезора, за да опазят имуществото

Премиерът Бойко Борисов алармира, че 800 млн. лева вече са ограбени от КТБ след представянето на книгата на председателя на фондация „Конрад Аденауер“ д-р Ханс-Герт Пьотеринг.

Министър-председателят сподели пред журналисти, че се надява в следващите дни политическата класа да успее да предотврати този грабеж.

Борисов коментира и снощното решение, взето от всички парламентарни сили – да бъде направено законодателно решение синдици да следят сделките на квесторите в трезора. Този закон е спешен. Внесох синдик вчера, вярвайки на юриста Михаил Миков и следобяд те ни го върнаха, че не могат да го назначат“, върна събитията премиерът, визирайки решението на СГС да не приеме синдиците.

Борисов се ядоса, че явно „някои не знаят що е синдик, що е квестор, кой кого назначава. За тях единственият факт е пази ли се имуществото, което след това като се продаде държавата ще си върне парите или някой ще го открадне, каза той. И разясни, че по закон квесторите наблюдават, разрешават и вървят на ръба на закона. Затова премиерът обеща те да бъдат проверени много основно.

Министър-председателят увери, че именно синдикът е този, който брани имуществото да не се открадне. Но месеци наред, заради законни процедури, не могат да бъдат назначени синдици и заводите си отиват.

Борисов припомни, че държавата в лицето на своя фонд е изплатила над 3,5 млрд. лева и е най-големият кредитор на КТБ. Вместо той първо да вземе парите, ги правят през някакви цесии, които забранихме, но квесторите разрешават, обясни премиерът.

Борисов отново се върна към атаките към управляващата коалиция. „Ние сме крехки създания. Всички знаем как направихме правителството. Всички знаем, че сме в много напрегнато състояние, но всички се обединяваме, че по-добър вариант няма. Виждате разплатихме за КТБ, осигуряваме еврофондовете, милиарди се разплатиха към зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, строят се големите обекти, правят се реформи в няколко сфери“, изброи Борисов.

1 коментар

  1. SOS каза:

    ИЗЧЕЗНАЛ И СА В ТВОЯ БЕЗДЪНЕН КРАДЛИВ ДЖОБ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране