29.08.2023 | 19:12
Адвокатът на Божков уличи прокуратурата в лъжа: Той имаше забрана да се прибере в България от САЩ и ОАЕ
За две години бизнесменът е разпитан седем пъти от властите зад Океана

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е имал забрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства. Това каза в интервю за bTV адвокатът на Васил Божков – Стоян Баумайер.

За две години Божков е разпитан седем пъти от властите зад Океана, за да бъде изваден от списъка “Магнитски”. Днес той беше разпитан и в България, като свидетел по разследване давал ли е такса спокойствие на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия министър на финансите Владислав Горанов.

bTV разполага с оригиналното решение на съда в Дубай, според което Васил Божков има забрана да бъде екстрадиран от 2021 г.

 

 

Междувременно за bTV защитата на Божков каза, че той е имал забрана от две държави да се връща в България – и от Обединените Арабски Емирства, защото е “политически застрашено лице”, и от Съединените американски щати. Вашингтон го е посъветвал на 26 юни, че вече може да се върне у нас, ако поиска.

Ето и още от адвоката на Божков Стоян Баумайер само пред екипа на bTV.

Защо се върна сега Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да замени скъпия хотел с килията в ареста?  

Решението на моя клиент да се прибере беше взето миналата година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме реално средата на ноември. След това около нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме заради политическите обстоятелства. Това е самата истина.

От американска страна?

От американска страна го посъветваха да не се прибира.

Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук. Последният разпит беше края на май пред американските власти за “Магнитски”. Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил Божков се счита за “политически представено лице”.

Съединените щати не дават обяснение и аргументация. Те съветват. А Емирствата – ви казах. Те казват: “Вашият живот е застрашен според нас. За нас ние сми ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате – тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност”.

Има три начина да паднеш от списъка “Магнитски”. В конкретния случай той се е съгласил да съдейства на държавните власти в Съединените щати.

2021 г. той ме нае специално за “Магнитски”. Още от първата минута Васил Божков каза “Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате – това е”. До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам.

Тези материали са за какво?

Лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите – Записи, записи.

За кои български политици е давал информация на държавните власти на САЩ Васил Божков? 

Във всичките показания на Васил Божков фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма. Това ви го гарантирам.

Мен, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в ОАЕ е, че тук могат да му направят нещо в затвора и отговорността ще е моя.

Застрашен ли му е животът?

Той е застрашен.

Днес в продължение на четири часа Васил Божков беше разпитван тук в градската прокуратура. Разпитът ще продължи и утре. Божков е разпитан като свидетел по делото срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова и неговите твърдения, че са го принуждавали да плаща такса спокойствие.

 

Освен това, имаме и документ, според който на 23 август Божков не е екстрадиран, а сам е преценил да се върне и да се предаде на българските власти.

Днес от българското държавно обвинение изпратиха документ, според който обвиняемият бизнесмен е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също така е посочен полета и самолетните билети. Но, решение на съда в Дубай не е изпратено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране