01.04.2021 | 10:01
„Алфа Рисърч“: ГЕРБ – 28,1%, БСП – 19,8%
Очаква се 51% от живущите в България да гласуват в неделя

ГЕРБ ще получи най-много гласове (28,1%) на предстоящите парламентарни избори на 4 април, според проучване на „Алфа Рисърч“ за bTV. Втората политическа сила – БСП, остава с над 8% назад – 19,8%.

Изследването на „Алфа Рисърч“ е проведено по поръчка на bTV в периода 27 – 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събирана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Проучването е направено със собствени средства.

Почти равна е подкрепата за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (12,7%) и за ДПС (12,5%). Според Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ обаче Движението за права и свободи може да излезе на трето място, тъй като в проучванията не е отчетен вотът от чужбина.

Следват „Демократична България“ с 6,3%, колкото приблизително има и коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ (6%). Данните сочат, че ВМРО е на ръба да прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента.

Според Димитрова, основната въпросителна е колко хора ще отидат да гласуват в неделя, предвид ситуацията с пандемията от COVID-19. За момента прогнозната изборна активност за България е около 51% (между 2,6 и 2,8 млн. души).

Все още около 13,3% от избирателите не са решили за кого ще гласуват и през следващите дни ще вземат своето решение, включително и дали въобще да ходят до избирателните секции. „Три дни преди вота избирателната активност продължава да бъде една от най-големите неизвестни със съществено значение за крайния резултат“, коментира социологът. И допълни, че при вариант, в който хората, които се притесняват заради коронавируса (10% имат сериозни притеснения, а 36% – известни притеснения), то активността може да падне под 2,4 млн. души, което би довело до съществена промяна на резултатите.

От тази гледна точка най-тежко може да пострада електоратът на БСП, тъй като до около 20% от техните избиратели (най-вече възрастните гласоподаватели) имат притеснения заради COVID-19.

„Малките промени могат да бъдат съществени. Ако патриотичните формации прескочат бариерата, това дава шанс на ГЕРБ за управление“, допълни Боряна Димитрова.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране