22.09.2020 | 0:26
Американски оръжеен гигант завлече Полша с 3 млрд. долара
Варшава се държи в силните ръце на магнатите на американския военно-индустриален комплекс

В пресата се появи информация, че полският отбранителен концерн PGZ и американската корпорация “Рейтеън” не са постигнали споразумение за приложенията към офсетното споразумение за програмите “Висла” и “Нарев”.

Според авторитетното издание Defense24, преговорите са завършили с пълен провал. Полското министерство на отбраната и компанията PGZ отричат тази информация. По-рано президентът на PGZ Анджей Кенсбок заяви, че подписаните по-рано споразумения не гарантират връщането на PGZ на вече платени средства по сделката.

Епопеята с модернизацията на полската национална система за противовъздушна отбрана /ПРО/ е продължила много години. Изминаха точно 4 години от подписването на основното споразумение. Според неговите точки Полша трябваше да се превърне в 14-та държава в света и в шеста членка на НАТО, която закупува система за ПВО “Пейтриът”. Тогава бившият министър на националната отбрана Антони Мачаревич заяви, че доставките ще започнат до 2019 г., но комплекси така и нямаше. Старият (но не безполезен) съветски комплекс С-200 от 60-те години все още стои на стража над въздушните граници на Полша.

Офсетната сделка предполага продажба не само на оборудване, но и на производствени технологии, както и значителни инвестиции в икономиката на приемащата държава. Това може частично да оправдае надценената (почти 3 пъти), в сравнение с другите страни, цена на „Пейтриът“ за Полша. Трябва обаче да се разбере, че продажбата на технологии за производството на скъпия комплекс е много съмнителна процедура. Все едно Русия да продаде технологията за С-400 или за хиперзвуковите си ракети на някого.

Разбра ли това полското министерство на отбраната? Може би, но желанието да се хареса по всякакъв начин на господаря си и сляпото доверие във Вашингтон доведоха до там, че сега Варшава се държи в силните ръце на магнатите на американския военно-индустриален комплекс. Договорите са подписани, парите са платени. Но никой не се интересува за какво са платени. Сега полските военни изглеждат пребледнели и търсят оправдания за своята бездарност.

Ужасът на ситуацията е и във факта, че тя може да бъде сравнена с обикновено завличане с капарото, каквото често се случва в интернет в съмнителни онлайн магазини и при безплатни обяви. Администрацията на Дуда предаде много пари и бодро инструктира своите медии да хвалят американския военно-промишлен комплекс.

В момента “Рейтеън” държи всички козове в ръцете си и може да поиска от Полша абсолютно всяка сума. Победата на изборите на привърженика на американската демократична Анжей Дуда даде възможност да се договарят анекси към офсетната сделка до безкрай. Съвсем ясно е, че Полша няма да получи ракетни технологии и дълго време ще се смучат пари от младата развиваща се икономика.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране