25.01.2021 | 23:48
Американците живеят назаем
Принудени са да залагат вещи, за да оцеляват

Ди Цайт  

21 трилиона долара или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам. Но и частните дългове на американците са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има $400 млн. Задължения, а това е значителна сума дори и за милиардер.

При това причината е не само в пандемията. Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко американско домакинство са се падали средно по $115 000 задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция „Муудис“, в края на 2020 дължимите суми за наеми достигат до $70 милиарда, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.

Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: „КОВИД-19 само изостри това, което се наблюдава отдавна, на американците парите не им стигат. В момента много се търсят заеми срещу заложени вещи. ДХората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници – всичко ценно, с което разполагат“, добавя той.

Пандемията е довела до тежко положение дори и американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда почти 40 на сто от американците не биха могли да заделят и 400 долара – сочи допитване на Американската централна банка.

Защо не стигат парите?

Голяма част от приходите на американците отиват за изплащането на вече взети дългове – за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за $38 000, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на $68 000. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил – до $1,3 трилиона.

Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на $10 трилиона долара – абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е $1,6 милиона, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.

Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина Ц едно семейство би трябвало да плаща средно по $1600 месечно, което води до там, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.

Всеки дължи средно $6200

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има $6200 дългове, сочат данните на аналитичната компания „Експириън“. „Това обстоятелство е съсипващо. Хората имат чувството, че земята под краката им може да пропадне всеки миг“,  отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино.

За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност. „Тревожни индикации имаше още преди кризата“, казва от своя страна икономистът Торстен Слок от „Дойче Банк“, цитиран от „Шпигел“. Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. „Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително“, казва Слок.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране