11.11.2020 | 16:39
Ангелов и Балтов вдигнаха скандал на Мангъров пред Борисов
Инфекционистът ядоса здравния министър с коментара си за карантинните мерки

Спор и размяна на остри реплики между здравния министър, директора на Пирогов и доц. Атанас Мангъров се заформи вчера на заседание на Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Проф. Ангелов и проф. Балтов защитиха решенията за карантина на всеки положителен и на контактните му лица на първа линия. Мангъров пък настояваше, че който няма симптоми, няма нужда да е изолиран. Нямало нужда и много от случаите на коронавирус да влизат в болница, каза инфекционистът, който е сред върлите критици на строгите мерки.

Мангъров говори как личните лекари не трябва да лекуват по телефона, а да се включат в помощ на болниците. Борисов го прекъсна с думите, че вече са отпуснали средства от бюджета за допълнителни възнаграждения на личните лекари, които помагат в борбата с вируса.

Инфекционистът ядоса здравния министър с коментара си за карантинните мерки. Той обясни как те трябва да се разхлабят: „Хората с положителни тестове биват карантинирани заедно с всичките си близки. Какъв е смисълът, след като е бил заразен няколко дни преди това и е обикалял сред хората? Какъв е смисълът от строгите карантинни мерки“, бе тезата на Мангъров.

Тогава проф. Балтов скочи: „Трима некарантинирани положителни хора заразяват 455 души в рамките на седмица. Това ще е изключително тежко за здравната система. Нека карантината се спазва, а хората да обявяват контактните си лица“. Шефът на „Пирогов“ настоя също положителните да не чакат известие от РЗИ, а сами да се самоизолират, за да не заразяват близките си и допълнително да се натоварва здравната система.

И здравният министър не скри раздразнението си от думите на доц. Мангъров: „Никога не съм си позволявал лично мнение или впечатление да дава резултат в науката. В медицината има доказателства и трябва да стъпваме върху тях. Най-ниското ниво е личното мнение, следващото е медицина спрямо факти в миналото, после фактите от настоящето, а най-сигурни са метаанализите и големите перспективни проучвания. Всички тези проучвания, с изключението на мнението на един човек, са истината. Проучване в 131 държави показва, че когато има положителен човек, то той трябва да бъде изолиран. Един положителен трябва да бъде карантиниран, за да се прекрати пътят на разпространение на инфекцията. Крайно време е лекарите, които не са епидемиолози, да спрат да говорят за епидемиология. Науката казва това – няма значение какво мисли един човек“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране