30.10.2019 | 12:13
Антирасисти скочиха на УЕФА заради България
Искат по-строго наказание

Антирасистки групировки скочиха на УЕФА, определяйки като смущаващо наказанието, наложено на България за нацистките поздрави и маймунските звуци по време на европейската квалификация с Англия (0:6), играна на 14 октомври в София.

Както е известно, вчера излезе решението на европейската футболна централа. БФС беше глобен със 75 000 евро, а националите ще играят срещу Чехия в квалификация за Евро 2020 на 17 ноември пред празни трибуни. Освен това ни е наложен изпитателен срок от 2 години, като при ново провинение ще има още един мач при закрити врати.

Антирасистите протестират, че наложената глоба от 64 600 паунда, превърната в британска валута, е по-малка от санкцията на Никлас Бендтнер за показването на забранени боксерки по време на Евро 2012 (на снимката вдясно). Датчанинът тогава беше наказан с 80 000 паунда.

Освен това глобата на БФС е с едва 34 600 по-висока от тази, наложена на Бешикташ през миналата година заради това, че по време на мач от Шампионската лига на терена се появи котка.

Асоциацията на професионалните футболисти и антирасистката организация „Kick It Out“ поискаха от УЕФА да преразгледа заложените в правилника наказания. Според тях евроцентралата не е подготвена за решаването на глобен проблем като расизма.

„Ние сме обезсърчени, но не и изненадани от решението на УЕФА след расистките обиди към английските играчи. Според нас беше пропусната възможността да се изпрати безкомпромисно послание срещу расизма и дискриминацията. Настоящата санкция, колкото и УЕФА да се прави на строга, не работи и оставя в жертвите чувство за несправедливост. Целият дисциплинарен процес относно расизма трябва да бъде преразгледан. Настояваме целият процес по налагане на наказание да бъде обяснен“, пише в официална декларация на „Kick It Out“.

„Всички указания в правилника трябва да бъдат заменени с по-строги, включително с изваждането от турнири. Само тогава случаите на расизъм ще може да бъдат контролирани ефикасно“, считат от Асоциацията на професионалните футболисти.

Пиара Поуар, шеф на партньорската организация на УЕФА за мониторинг на дискриминацията FARE, недоволства, че България не е била извадена от европейските квалификации.

„Два мача заради нацистки поздрави?! Светът трябва да се събуди! Разочаровани сме, че България не е извадена от Евро 2020, тъй като има история в расистките прояви и явно не може да се справи с проблема. Единствената справедливост в този случай може да се наложи само с по-сурово наказание, което да е сигнал в борбата срещу расистите“, коментира Поуар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране