15.09.2018 | 0:25
Арестът на журналистите у нас – напът да стане дипломатически скандал
Снощи Димитър Стоянов от „Биволъ” и румънецът Атила Биро от „Райз проджект Румъния” бяха задържани, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики

Арестът на журналистите Димитър Стоянов от „Биволъ” и румънецът Атила Биро от „Райз проджект Румъния” е напът да се превърне в дипломатически скандал с Букурещ, алармират медии от северната ни съседка.

Снощи двамата разследващи журналисти бяха задържани, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове.

Стоянов и Биро били арестувани на мястото, на което се унищожавали уличаващи документи. „Бяхме задържани, че сме се появили на местопроизшествието, за което ние сме сигнализирали. Това е абсурдно”, категоричен е Стоянов.  По думите му той самият е сигнализирал на МВР за случая.

От фирма „Джи Пи Груп” изпратиха официалната си позиция до медиите в късния следобед. В нея се посочва, че това не е първият случай, в който се прави опит името на компанията да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения. От фирмата уточняват още, че по никакъв начин не са изнасяни, горени и унищожавани документи на компанията.

От ГДБОП вече за започнали разследване по случая още след първите публикации по темата.

От МВР пък отричат да са арестували двамата журналисти, като Ивайло Спиридонов от ГДБОП заяви пред bTV, че трудно се установявала самоличност „на една ливада”. Димитър Стоянов обаче ни предостави документи, който доказва, че е бил арестуван.

Омбудсманът Мая Манолова е започнала своя собствена проверка по случая. От мисията на Букурещ в София обясниха за bTV, че са предприели всички законови мерки, за да помогнат на Атила Биро, който пък днес участва в конференция на тема „Злоупотреби с еврофондове”.

Утре в предаването „Тази събота” ще гостуват директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и разследващият журналист от сайта „Бивол” Димитър Стоянов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране