01.04.2021 | 10:08
Арестувани са над 70 души за лихварство и купуване на гласове
Групата е наблюдавана дълго време със специални разузнавателни средства

Група за лихварство, бързи кредити и изнудване е задържана от антимафиотите и специализираната прокуратура, съобщи БНТ.  Над 70 души са привикани в полицията, като повечето от тях се разпитват като свидетели от разследващи в ГДБОП. Групата е наблюдавана дълго време със специални разузнавателни средства.

През последните две седмици те са работили по купуването на над 7000 гласа за предстоящите парламентарни избори в неделя, съобщава Националната телевизия.

Службите анализират всеки постъпващ сигнал. До сряда са подадени 144 от цялата страна. По възложени проверки се водят 163 преписки. 14 са образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че са поискали запор на 425 000 лв. по банкови сметки на хора, за които се предполага, че с тях е щяло да бъдат купувани гласове на парламентарния вот на 4 април. Още 240 000 лв. са открити в брой и са иззети.

Разследващите са се натъкнали на сумите при задържането на 34 души, за които се смята, че ще търгуват на вота. Те били арестувани до 24 часа при акциия за пране на пари и лихварство.

Операцията по задържането им е проведена на 30 март в три области. За две от тях се знае, че са Хасково и Пловдив, пише „24 часа“.

Разследващите се натъкнали на данни, че задържаните търгуват и с гласове. По тази причина прокуратурата е поискала запори за парите в банковите им сметки, а сумите в брой са били иззети.

Сред задържаните имало купувачи на гласове както за различни партии, така и за отделни кандидати. Те са били по-назад в листите, но са искали да минат напред чрез преференциален вот и така да влязат в парламента.

Повечето от 34-те задържани са с криминални регистрации и обвинения за каналджийство, лихварство, пране на пари  и разпространение на дрога.

Една от арестуваните е от карловското село Розино.Тя се казва Фанка Гадуларова,съобщава 24plovdiv.bg по информация на свои източници.

Твъдри се, че средната цена на един глас била 50 лв. Тя можело да се раздели – например 20 лв. за посредника и 30 лв. за гласуващия. Други екстри били опрощаване на лихвата на длъжник.

Брокерите на гласове предлагали пакетна подкрепа. Примерно казват – аз мога да осигуря 1000 гласа, за което искам 50 хил. лева. Как после се разпределят тези пари остава тайна. Най-често това минава през незаконните лихвари, които държат личните карти на бедни, които пък им дължат огромни лихви.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране