30.01.2015 | 10:38
Атанас Атанасов призова президентът да не назначава Лозан Панов
Нарушена е Конституцията, тъй като решенията на ВС трябва да се вземат след тайно гласуване
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов от РБ заяви, че президентът не трябва да издава указ за назначаване на председател на ВКС. Правосъдният министър видя предизвестен избор. Вчера, след близо 10 часово заседание, Лозан Панов беше избран на поста със 17 гласа “за”, колкото беше задължителният минимум. Шестима подкрепиха другия кандидат – съдия Павлина Панова.

Изборът протече със скандал, след като, въпреки предложенията на двама от членовете на ВСС, както и на самия Панов, не бе изпълнена препоръката от доклада на ЕК да се гласува с бюлетини. Причината е съмненията за компрометиране на вота с действащата електронна система. Тази сутрин депутът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов заяви пред Нова телевизия, че ще призове своите колеги от парламентарната група да поискат от президента да не издава указ за назначавене на Панов.”В случая Конституцията е погазена, защото според чл. 131 кадровите решения на ВСС се вземат след тайно гласуване. Така изборът е компрометиран”, мотивира се Атанасов. Той подчерта, че все още няма реален избор на председател на ВКС, а предложение, за да бъде назначен Панов е нужен указ на държавния глава. Ако той откаже, започва нов избор.„Самият Панов призова колегите си да гласуват с бюлетини. Този човек, който явно имаше предварителната увереност, че ще спечели, искаше да бъде безапелационен неговият избор”, добави депутатът.
Той припомни, че главният прокурор Сотир Цацаров също беше избран с минимума от 17 гласа, със същата система. Тогава, като гражданин, също призовах да не се издава указ за назначаването му, припомни Атанасов.Попитан дали не лобира за другия кандидат – Павлина Панова, той отговори, че не познава никого от двамата. “Българските институции имат тежък проблем с неспазването на законодателството. Това важи и в този случай, това отвращава хората”, каза още Атанасов. Междувременно министърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура във ВСС по избора на председател на ВКС, в която не участва.Макар да имаше официална причина – участие в международен форум, пред БНР той призна: “Съвсем честно ще ви кажа. Някак си се чувствах по-полезен в работата, която може да се свърши тук, защото наистина – ако мога да се изразя малко метафорично – на десетчасови филми с предизвестен край не е нещо, в което виждам особен смисъл”.

Още през декември Иванов изрази притеснения в интервю за БНТ, че откъм ВСС идват сигнали за предизвестен избор.  Самият Лозан Панов, призовавайки вчера съдебните кадровици да гласуват с бюлетини, изтъкна като мотив освен доклада на ЕК и съмненията, че изборът е предпоставен и че самият той е бил спряган за следващ председател на съда. Панов дори заяви, че е по-добре ВСС да гласува за другия кандидат, ако начинът на гласуване не бъде променен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране