14.11.2020 | 13:02
Байдън печели с 306 електора, а Тръмп – на 232
Тръмп почти призна, че вероятно ще му се наложи да напусне Белия дом

Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън получава подкрепата на 306 членове на Избирателната колегия, която ще избере официално новия президент. Президентът републиканец Доналд Тръмп си е осигурил поддръжката на 232 електори, съобщиха днес големи американски медии, сред които телевизиите Си Ен Ен и Ен Би Си, цитирани от Франс прес.

Избирателната колегия има общо 538 членове. Водещите американски медии обявиха Байдън за победител в щата Джорджия, а Тръмп – в Северна Каролина,. В Джорджия е в ход повторно, ръчно преброяване на подадените бюлетини, тъй като разликата в полза на демократа е само 14 хиляди гласа. Очаква се обаче Байдън все пак да спечели в южния щат, който има 16 електори, отбелязва ДПА.

ТАСС припомня, че Джорджия по принцип е бастион на републиканците. За последно демократ победи на президентски избори там през 1992 г. (Бил Клинтън), а преди това успех в щата бе постигал само Джими Картър (през 1976 и 1980 г.). Тръмп побеждава в Северна Каролина – по традиция републикански бастион. Това му осигурява подкрепата на още 15 електори.

Водещите американски медии още в събота обявиха Байдън за победител на президентските избори на 3 ноември. Тръмп обаче твърди за предполагаеми измами в негов ущърб и отказва да признае поражението си.

Любопитното е, че разпределението на електорите е точно както на предишните президентски избори в САЩ, само че наобратно, посочва ДПА. Преди четири години Тръмп получи подкрепата на 306 електори, а демократката Хилари Клинтън – на 232. През 2016 г. републиканецът определи победата си като една от най-големите в съвременната история – твърдение, което не е вярно, отбелязва ДПА.

Междувременно Тръмп почти призна, че вероятно ще му се наложи да напусне Белия дом, предадоха световните агенции.  Джо Байдън беше обявен за победител на проведените този месец избори, но Тръмп отказва да признае победата му. Негови адвокати оспорват неуспешно резултатите пред съда.

„Тази администрация няма да въведе мерки за изолация“, заяви Тръмп, докато обявяваше плановете за разпределяне на новоразработената ваксина срещу коронавируса.

„Надяваме се, че, каквото и да се случи в бъдеще, кой знае коя администрация ще бъде, предполагам, че времето ще покаже. Но мога да ви кажа, че тази администрация няма да въведе мерки за изолация“, подчерта президентът на САЩ. Тръмп заяви, че до края на годината може да бъдат одобрени две различни ваксини срещу коронавируса, а 20 милиона дози да бъдат раздадени още следващия месец.

Президентът на САЩ добави, че ваксините няма да бъдат предоставени на Ню Йорк, където губернаторът Ендрю Куомо постави под въпрос процесът на одобряване на ваксина, използван от федералните власти и заяви, че иска проверка от местни източници.

„Така че няма да я доставяме в Ню Йорк, докато не получим разрешение да го направим“, заяви Тръмп. Президентът на САЩ добави, че всички граждани ще могат да се ваксинират до април, отбелязва Ройтерс

Байдън вече започна процеса на предаване на властта, въпреки че Белият дом отказва да сътрудничи, припомня ДПА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране