16.01.2021 | 22:21
Байдън върна мадам „Fuck the EU“ в голямата американска дипломация
Виктория Нюланд стана известна покрай Майдана в Украйна, а през 2016 г. беше на ключово посещение и в България

Избраният президент на САЩ Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на пом.-държавен секретар по политическите въпроси. Тя ще е третата по ранг в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд стана особено известна покрай Майдана в Украйна.

По време на масовите протести в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които публично подкрепиха демонстрантите. Тя беше широко известна със срещата си с протестиращите, припомня Политико. Тя е считана за „ястреб“ по отношение на Русия. През 2018 г. Москва й отказа дори виза, като обяви, че тя е в нейните санкционни списъци.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 г. като пом.държавен секретар. Интересно е да се отбележи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с когото говориха за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Четири години по-късно нито хъб има, нито още е готов интерконектора, но все пак има публични изявления, че се работи по него. Няма движение и по друг обсъждан по онова време въпрос – отпадането на американски визи за българите.

Уенди Шърман, която посредничи за споразумението с Иран при Барак Обама и договори ядрена сделка със Северна Корея под ръководството на Бил Клинтън, пък беше посочена за първи зам.к-държавен секретар, предава БГНЕС. Тя ще е вторият в Държавния департамент след определения за държавен секретар Антъни Блинкен.

Байдън обяви, че номинираните за Държавния департамент „са осигурили някои от най-определящите постижения за националната сигурност и дипломацията напоследък“.  „Уверен съм, че те ще използват своя дипломатически опит и умения, за да възстановят глобалното и морално лидерство на Америка. Америка се завърна“, каза бъдещият президент.

Екипът на Държавния департамент ще работи под ръководството на държавния секретар Антъни Блинкен, чието изслушване за потвърждение ще се проведе във вторник в навечерието на инаугурацията на Байдън.

Блинкен каза, че екипът на Държавния департамент с жени и представители на етнически малцинства на видни позиции „изглежда като Америка“. „Америка в най-добрия си вид все още има по-голям капацитет от която и да е друга страна на земята да мобилизира другите, за да отговори на предизвикателствата на нашето време“, каза Блинкен.

Номинацията на Шърман бележи с ясен знак, че Байдън иска да се върне към споразумението, съгласно което Иран драстично намали ядрената си програма в замяна на обещания за облекчаване на санкциите. Тръмп се отказа от сделката през 2018 г. и наложи тежки санкции в  неуспешен опит за сваляне на шиитския духовен режим.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране