08.11.2020 | 11:54
Байдън връща САЩ в СЗО и в Парижкото споразумение
Новият президент на САЩ обеща да сложи край на разединението на нацията

Джо Байдън с първи стъпки като президент на САЩ, въпреки че му предстои да встъпи в длъжност чак на 20 януари. Демократът, който според последните преброявания на гласовете, вече е спечелил изборите, направи първото си обръщение към гражданите като победител.

Обеща да сложи край на разединението на нацията, няколко пъти повтори, че ще обедини Америка. Според източници, близки до екипа му, той възнамерява да отмени няколко указа на Доналд Тръмп. „Вашингтон поуст“ твърди, че новият държавен глава смята отново да присъедини САЩ към Парижкото споразумение за климата и да отмени излизането на страната от Световната здравна организация. Планира още да премахне забраната за пътуване в САЩ за граждани на редица мюсюлмански държави, както и да възстанови програмата, която позволява на незаконни имигранти да останат в Америка.

В речта си Джо Байдън определи победата си над Доналд Тръмп като „убедителна“. По повод разочарованието на поддръжниците на настоящия държавен глава той коментира, че те не са врагове. Пред поддръжниците си в Уилмингтън, щата Делауеър, бъдещият лидер обеща, че като президент да обедини американското общество.

„Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим“, обяви демократът.

Байдън каза, че първата му работа като новоизбран президент ще бъде да подбере научни съветници и експерти, които да оглавя кампанията за справяне с пандемията от коронавирус. Сред другите приоритети, които той изтъкна, са преодоляването на расизма и съживяване на икономиката. На международната сцена Байдън ще се бори за прекратявана на „изкуствената търговска война“ с ЕС.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис определи изборната победа като „възвестяване на нов ден за Америка“.

Новината за новия президент беше посрещната от симпатизантите на Байдън с празненства на площадите в редица американски градове.

Междувременно Белият дом обяви снощи режим „lid“ – термин, с който информира репортерите, че президентът Доналд Тръмп няма да се появява публично до края на деня, предаде ДПА.

Републиканецът Тръмп прекара вчерашната сутрин в своя голф клуб в щата Вирджиния и още беше там, когато водещи медии в Съединените щати обявиха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори. После Тръмп се върна в Белия дом, докато улиците на федералната столица бяха изпълнени с ликуващи привърженици на съперника му на изборите Джо Байдън. В много други градове привърженици на Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами, отбелязва ДПА.

От предизборния щаб на Тръмп обявиха, че са внесли жалба в регионален съд в щата Аризона с аргумента, че неправилно са били отхвърлени гласовете на някои избиратели в окръг Марикопа в деня на президентските избори, предаде Ройтерс. Според иска, внесен във висшия окръжен съд на най-населения окръг в щата, се посочва, че членове на избирателни секции са казвали на гласоподаватели да натискат бутон, след като машината сигнализирала за допълнително гласуване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране