25.01.2015 | 20:35
Балансирана енергия с друг тип устройство – отвъд конвенционалната лоялност
Остров на стабиуност ала Ирена Соколова

bTV: Къде свършват шегите в голямата политика и къде започват сериозните неща – за това ще си поговорим с Ирена Соколова. Тя е лидер, председател на женската организация на ГЕРБ, също и областен управител на Перник.

…Имаше един много готин сериал на времето – „Алф“, нали си го спомняте, който казваше „Майтап бе, Уили“, е, и премиерът така с жената президент. Неприятно ли ви стана? Честно, разочарова ли ви, че всъщност всичко е било една шега от страна на премиера Борисов?

Ирена Соколова: Няма и сянка от разочарование, защото ако има достоен политик, който да може да ни дава цялата спонтанност, която има, и да няма капка притворство в него, това е господин Борисов. Всъщност България отдавна жадува за такъв политик, мисля че и светът го оценява подобаващо!

bTV: И въобще не сте разочарована, че премиерът се е пошегувал, като е казал „хайде да се напънем и да издигне една жена за кандидат-президент“?

ИС: Тъй като ние имаме разговори по тези теми, и то често, всъщност знаете ли коя е най-важната тема, в момента, която обсъждаме, разбира се, не само на официални събития – колко динамично се развива светът. И когато е ставало дума за предстоящи кметски избори, парламентарни избори, когато трябва да се обсъждат листи, кандидати, това, което винаги сме казвали, е „нека му дойде времето“, за да можем да посочим най-правилния кандидат към най-правилната ситуация. А в този момент, когато за една седмица се обръщат събитията в целия свят, когато Европейският съюз (ЕС) се пита какъв ще бъде бюджетът му и ще може ли да го изпълни, Великобритания не знаем в следващата седмица дали няма да се откаже от това да бъде член на ЕС, Гърция иска да излезе от еврозоната, това, което се случва в Париж, е безпрецедентна ситуация, Украйна от остров на стабилност се превърна в държава, която е гореща точка – е как можеш да вземеш решение година и половина по-рано и да направиш прогноза за нещо, което дори не е тема и не е дневен ред? (…)

bTV: Факт е, прави впечатление, че Бойко Борисов се обгради през годините с много силен дамски отбор. Няма смисъл да казвам имена – Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева, Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова, няма смисъл, ще пропусна някой, дами, които са му много по-верни, много по-лоялни от мъжете. Защо жените се оказаха много по-лоялни към лидера на ГЕРБ?

ИС: Аз такова сравнение кой е по-лоялен сякаш не мога да направя достоверно. Но във всички случаи знам, че балансирането на тази мъжка и женска енергия, която е изначална, то е ясно, че тя е различна, е добър вариант за устойчивост на групата. Дори и в уважаващите себе си училища, навсякъде по света имат квоти задължително на момчета и момичета на 50%, за да се балансира енергията вътре. Това е задължителен елемент. Той е изначален и следва да се съобразяваме с него. От друга страна обаче премиерът много добре разпознава възможностите на това жените да бъдат много отговорни, много последователни, толерантни в поведението си, защото те могат и да свършат работата, разбира се, и това да не води задължително до конфликт. Все пак мъжете имат и друг модел на устройство! (…)

bTV: Хайде сега малко за Перник. Родена сте в Перник, областен управител сте на Перник. През седмицата излезе едно много любопитно атропологично изследване към Института по експериментална морфология и антрополия към БАН, според, което типичният българин е перничанин, като започнеш от височината и се стигне до чертите на лицето и зъбната обиколка. Така или иначе типичният българин е перничанин – това изпълва ли ви с гордост, с радост, с добро настроение?

ИС: Аз признавам, че не съм чела в детайли изследването, разбира се, чух за него и някакви отзиви погледнах. Не зная колегите на какво се позовават, това е тяхната наука и аз я уважавам, разбира се. Може би те по-добре ще обяснят. Не мога да кажа. Дали си перничанин или си плевенчанин или си от Варна, това е въпрос на позициониране. Безспорно контекстът ти дава някакво допълнително осъзнаване и някаква допълнителна адаптация, която е към него конкретно, но ти си този, чиито генотип дава основните ти параметри!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране