20.12.2019 | 0:37
Българи сред над 300 задържани в акция срещу калабрийската мафия
Разпитани, претърсени и арестувани са политици, счетоводители, адвокати, предприемачи и други хора, свързани с Ндрангета

При мащабна операция на италианските карабинери срещу калабрийската мафия Ндрангета са задържани 334-ма мафиоти. Арести са извършени и в три европейски държави – България, Германия и Швейцария, пише италианският в. „Кориере дела Сера“.

Операцията е проведена рано сутринта  общо вчера в 12 италиански региона. Разпитани, претърсени и арестувани са политици, счетоводители, адвокати, предприемачи и други хора, свързани с Ндрангета. Съобщава се, че са запорирани активи за над 15 милиона евро.

Сред задържаните са бившият депутат от партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“ Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа и известният бизнесмен Марио Артуса.

При разследването е изплувало на бял свят преплитането на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса.
Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на Ндрангета.

Обвиненията варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др.
Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници.

Над 5 милиона листа хартия, принтирани на различни места от тези на арестите по съображения за сигурност, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.
Няма информация колко и кои са задържаните при акцията в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране