23.03.2015 | 8:10
България е №1 сме по допинг във фитнеса
Българска фирма е доставила замърсения препарат на щангистите

България е на първо място в Европа по употреба на забранени и вредни вещества при практикуване на спорт в свободното време и то главно във фитнес центровете. Това обяви официално в интервю за бТВ министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Той беше поканен по повод допингскандала с щангистите ни,но стигна естествено и до въпросната тема. Кралев се позова на резултатите от проучване, наречено „Фитнес срещу допинга” по инициатива Европейската асоциация за здраве и фитнес от 2012 г. сред над 10 000 души. От тях 2,52% се признали, че използват забранени вещества, които подобряват резултатите им и външния им вид.

В България обаче цели 12,6% са заявили, че вземат подобни субстанции. След нашите фитнесманиаци се нареждат тези от Унгария с 9,13% и Португалия – 4,2%, а най-малко стимуланти се използват във Великобритания, Холандия и Дания.

Според министър Кралев замърсените хранителни добавки са огромен проблем не само за професионалните спортисти, какъвто е случаят с щангистите, но и при аматьорите във фитнес залите.“Отдавна алармираме, че трябва да се внимава с хранителните добавки, които за съжаление, се намират свободно на пазара и се взимат от млади хора, каза министърът. –

Вече имаме готова Национална стратегия за борба с допинга в спорта, с която да се регламентира използването на забранени вещества във фитнес центровете. Тя влиза до 2 седмици в Министерски съвет и ще се създадат правила, които да регламентират предлагането на хранителни добавки с нерегламентиран състав.”Красен Кралев нарече допингскандала с щангистите „огромна морална щета върху българския спорт”. Той обяви, че във вторник или сряда националната ни лаборатория ще установи дали сместа, която е давана на  националите и „хомогенна” (правена в лаборатория) или е „бъркана в тенджера”.

Кралев призна, че фирмата, доставила препаратите е българска, но не пожела да каже името й заради прокурорското разследванеТой обаче разкритикува практиката във вдигането на тежести още от времето на Иван Абаджиев треньорите да решават какви медикаменти да дават на състезателите, вместо това да правят лекарите.

„Тази схема очевадно е грешна, след като през няколко години ги хващат с допинг. Ще излезем от кризата, когато си казваме истината в очите”, каза министърът на спорта.За предотвратяване на подобни недоразумения ММС ще създаде централизиран орган за обществени поръчки, който ще предостави списък с одобрени компании за медикаменти, от които федерациите да купуват.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране