09.07.2020 | 15:22
България катастрофира в сблъсък с пакета „Мобилност“
Кризата с коронавируса ще ни стори съвсем лека в сравнение с гласуваните от Европейския парламент правила за превозвачите, заявиха от бранша

Провали се последният опит на България да блокира в Европарламента окончателното приемане на пакета „Мобилност“, който урежда правата и задълженията на превозвачите. С голямо мнозинство бяха отхвърлени и трите инициативи, които имаха за цел да попречат на новото европейско законодателство в сферата на транспорта и да осигурят по-благоприятна регулация за дейността на българските превозвачи.

Първата инициатива, която имаше за цел да отмени позицията на Съвета на ЕС за командироването на шофьори, бе отхвърлена с 469 срещу 218 гласа при  7 въздържали се. Втората, противопоставяща се на позицията на Съвета на ЕС за времето на шофиране, събра 524 гласа „против“, 162 гласа „за“ и 9 „въздържали се. Третата, предназначена да блокира позицията на Съвета на ЕС относно каботажа (правото на чужди превозвачи да извършват вътрешни превози в друга държава), бе отхвърлена с 513 гласа срещу 174 подкрепили я и 8 въздържали се.

Отделно внесените близо 60 поправки към основните текстове бяха отхвърлени до една. Тяхната цел бе да забавят процедурата, но светкавичното им отхвървяне с голямо мнозинство, показа, че са били безсмислени.

На България не остава друг ход, освен да продължи битката си в Съда на ЕС координирано с още 8 източноевропейски държави, заявиха българските евродепутати. Литва и Полша вече заявиха намерение да оспорят пакета „Мобилност“.

Според прессъобщението на Европейския парламент новото законодателство в сфера на автомобилния транспорт „ще даде яснота за командироването на шофьорите, ще подобри работните условия за тях и ще помогне за борбата с незаконните практики“.

Позицията на българската държава и на българския транспортен сектор обаче е, че пакетът „Мобилност“ въвежда тежки рестрикции и непропорционални мерки, които ще намалят конкурентоспособността на превозвачите от страните от периферията на ЕС, каквато е България. Това ще ги изтласка от бизнеса, като в него ще останат да оперират единствено компании от ядрото на Евросъюза.

Връщането на камионите на мястото на регистрация на всеки осем седмици и връщането на шофьорите по домовете им на всеки четири седмици – това са мерките, които най-тежко ще засегнат българските превозвачи. Освен това за почивката на шофьорите не може да бъде ползвана в кабината, както досега. А за справяне с проблема с т. нар. фирми „пощенски кутии“, транспортните фирми ще трябва да докажат, че извършват значителна част от дейностите си в държавата на регистрация.

„Ще се борим докрай с този непропорционален и дискриминационен пакет“, заяви пред БНР Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

„Пакетът „Мобилност“ раздели Европейския съюз по географски признак. Интересно ми е да разбера как са гласували „Зелените“ и как връщането на камионите и водачите в страната по установяване на всеки четири седмици ще направи икономиката на ЕС по-зелена, по-ефикасна, по-здравословна“, коментира Арабаджиев.

Според него е спорна тезата, че пакетът „Мобилност“ ще подобри условията за работа на водачите на камиони. „Ако български шофьор е в българска фирма, задължително трябва да се върне в България, но ако е в немска – тогава трябва да се върне в България или в Германия. С какво се подобрява животът на този шофьор, когато не му се дава възможност да се прибере до дома или да отиде където желае?! През цялото това време сме настоявали да има възможност за избор на водача, а не да му бъде наложено административно той да почива на точно определено място в точно определен момент“, заяви шефът на Съюза на международните превозвачи.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране