07.04.2015 | 10:55
България се удави, когато кризата премина
Борисов се хвали: Справих се с кризата з предишния мандат

Успяхме да се справим с кризата в предишния мандат, заяви премиерът. По думите му България има най-добрите условия за бизнес. На бизнес форум за икономиката Бойко Борисов посочи, че както в поговорката, че власите се давят накрая на Дунава, така и България се е удавила във времето, когато кризата е отминала.

“Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, светът се тресеше от финансова разруха, успяхме да се справим с нея в предишния мандат, и когато тя отмина, България се “удави”, коментира той.
Премиерът визира ситуацията около КТБ и факта, че се наложило от Фонда за гарантиране на влоговете в банките да бъдат изплатени след 4 декември 2014 г. около 3,6 млрд. лева на 100 000 вложители.Според него това е било наложително, защото е дало глътка въздух на стотици хиляди семейства и бизнеси. “Експериментът от година и половина-две мина, пасивите ги знаете – спрени всички фондове, а две трети от всичко, което работи тук, е от европейски фондове. Надявам се този експеримент да не го допуснем отново като нация. Който и да идва на власт, трябва поне да е сигурно, че фондовете ще работят”, добави премиерът.По думите му възможно е това да се тълкува като наказание от Брюксел, и то е донякъде така, заради ниския капацитет и корупцията.  Той обясни, че “в момента всички еврофондове работят прекрасно”.
Борисов посочи като положително за бизнеса, че България остава страната с най-ниски данъци – плосък данък и запазването на 20% ДДС.  “По-добри условия за бизнеса в Европа от нашите няма”, каза той.

Премиерът се оплака, че всеки иска държавата да даде пари и посъветва бизнеса да не чака на обществените поръчки, защото това не го прави истински. Според Борисов бизнесът е този, който инвестира, създава производствени мощности и изнася продукция в чужбина.  Той коментира още, че е най-важно да се върне доверието на хората в съдебната система. Според него държавата не може да понесе две прокуратури, независими от никого, заявявайки, че ако тази идея наистина е работеща, то тогава във водещите европейски страни като Франция, Германия или Швеция щяла да е  реализирана.

“Държавата няма да го понесе – едните ще арестуват единия ден, другите ще арестуват на другия ден другите”, обясни той. Премиерът коментира и темата за свободата на медиите с думите, ченяма друга страна в Европа, в която да има такава слободия на медиите. Борисов обясни, че в България медии не се затварят и не се оказва натиск върху тях, за разлика от някои други страни, където дори социалните мрежи биват забранявани, визирайки Турция.

Според Борисов медиите сами определят своята политика в България, ако вътре в тях има някаква цензура, то те си я правят сами и сами решават какви интереси да обслужват, включително икономически. “Такава свобода няма никъде, по никакъв начин не се месим. Когато гледате или четете сутрин медиите, можете да разберете каква е тяхната политика”, подчерта той.

В коментар за световната политика лидерът на ГЕРБ обясни, че е избухнала нова Студена война, по-страшна от предишната, и в света има много труден баланс на силите между САЩ, Русия и Европа.  “Виждате какво се случва в Гърция, в Сърбия, Македония, Албания и Румъния. Изчакайте да видите какво ще стане в Румъния след година”, добави Борисов, коментирайки сравненията ни с Румъния, особено за борбата срещу корупцията. Преди дни той прогнозира, че България скоро ще изпревари Румъния в борбата с корупцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране