25.02.2021 | 9:21
България си поиска забавените ваксини от АстраЗенека
Настояваме още в четвъртък да ни изпратите поне 52 800 дози, пише здравният министър на компанията

Здравното министерство е изпратило остро писмо до „АстраЗенека“ заради забавените доставки на ваксини за страната, съобщи Нова телевизия, която показа факсимиле на писмото.

В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Неприятната изненада е дошла днес, когато се е разбрало, че на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози вместо забавените февруарски доставки на над 142 000 дози. Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта. В документа се посочва и че масовата ваксинация у нас се движи с много високо темпо. А с липсата на ваксини, „АстраЗенека“ „отнема надеждата на хората“.

Писмото на здравния министър е адресирано до Каталина Агеборг, вицепрезидент на „АстраЗенека“. В него здравният министър посочва, че са водени няколко разговора с други представители на компанията, но без резултат. Той изрежда цялата предистория на доставките:

България е поръчала 4 518 323 дози от „АстраЗенека“, които трябва да дойдат в рамките на седем месеца. През първия месец е трябвало да дойдат 450 000 дози, т.е. това е било планираното количество за февруари. На база този ангажимент на компанията, България стартира ваксинационния си план, изтъква в писмото Ангелов. Само че вместо уреченото количество, получаваме само 117 000 дози на 22 февруари – с 333 000 по-малко. На 15 февруари ни обещават, че до края на месеца ще получим още две доставки със съответно 87 993 дози и 54 444 дози. „Сега разбираме, че всъщност страната ни няма да получи нито една доза от тези количества – общо 142 437 дози“, пише министърът. И заключава, че отгоре на намалените доставки, фирмата няма да успее да достави и обещаните 142 437 дози до края на февруари.

„С още по-голяма изненада днес научихме, че на 1 март България вероятно ще получи само 52 800 дози, вместо 142 437 дози, които чакаме от февруари“, посочва още Ангелов. Допълнителните доставки за март трябваше да бъдат 352 906 дози по информация от 15 февруари, допълва той. „Да посоча очевидното – „АстраЗенека“ не изпълнява собствената си програма за доставки“, изтъква министърът.

България настоява още утре да бъдат изпратени 52 800 дози, като страната ни декларира готовност веднага да изпрати въздушен транспорт за тях. Освен това в писмото се иска забавените февруарски доставки на 89 637 дози да бъдат получени в първите дни на март, като за целта отново се уверява, че сме готови да осигурим въздушен транспорт за своя сметка.

„Подчертавам, че нарушаването на предварително обявения график за доставки компрометира ваксинационната кампания на България. И което е най-лошо – неспазването на графика от ваша страна е пагубно за доверието и надеждата на милиони българи за избавление от COVID пандемията“, пише министърът. Забележителната бързина, с която започна масовата ваксинация в нашата страна, ни даде увереност да кажем на българите, че надеждата е в техните ръце. С липсата на ваксини, които трябваше да дойдат от вашата компания, посланието, което излъчвате към българското общество е следното: „АстраЗенека“ отне надеждата от вашите ръце“, завършва писмото си той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране