19.09.2019 | 13:19
България загуби битката за преразглеждането на пакета „Мобилност“
Следващата седмица евродепутатите ще гласуват дали да започнат преговори с Еврокомисията и Европейския съвет по приемането му

Комисията по транспорта към Европейския парламент отхвърли предложението важният за българските превозвачи пакет „Мобилност“ да бъде върнат за преразглеждане в Европейската комисия. Това означава, че през следващата седмица евродепутатите ще гласуват дали да започнат преговори с Еврокомисията и Европейския съвет по приемането му. Разговорите следва да започнат след утвърждаването на еврокомисар по транспорта.

Ще припомним, че водещите текстове от новите правила за превозите в Европейския съюз бяха приети още през април. Според новите разпоредби шофьорите трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в страната, където е регистрирана фирмата, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.

Българският транспортен бранш се противопостави на текстовете. Позицията на родните превозвачи е, че новият регламент е протекционистки за западноевропейските фирми за автомобилни превози и цели да бъде ограничена дейността на дружествата от периферията на Европейския съюз като България. Тази позиция бе приета и от държавните институции, включително правителството, парламентарно представените политически сили и президентството.

Страната ни получи подкрепа и от други страни от региона – Полша, Унгария, Литва, Латвия и Румъния. Министрите се обединиха около позицията, че до момента по Пакета за мобилност I се е действало прибързано, без силни аргументи и анализи. Това налага започването на нов диалог, в който трябва да вземат активно участие всички членове на ЕП от единомислещите държави, независимо от коя политическа група принадлежат.

„Имаме нужда от мандат, с който да можем да преговаряме с нашите опоненти от другата страна, за това част от нашите изисквания да останат, от част да се откажем, така че поне по-големите неща като връщането на камиона, връщането на водача да успеем да го запазим и да пуснем нещо по-малко“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков след днешното гласуване.

Социалистът Петър Витанов обясни, че най-крайните, най-радикалните мерки ги предлага Европейският парламент в лицето на германски и френски евродепутати. Витанов се надявал, че тези текстове ще бъдат премахнати тогава, когато се търси компромисно решение на трите органа.

„Видяхме обединение на всякакви хора, които никога не са гласували досега в тази комисия, срещу това разумно предложение. Ние настоявахме да се върне в Европейската комисия, не в комисията по транспорт. Отхвърли се, това е поредната стъпка, която ние правим в изпълняването на общата си българската стратегия и защита на националния интерес“, коментира Ангел Джамбазки от ВМРО

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране