16.02.2015 | 19:24
Батков готов да подарява акции на “Левски”
Босът на "сините" отново призовава феновете да спасят клуба

Тодор Батков е готов да предоставя акциите си в “Левски” срещу минимални пари. Това стана ясно от интервю на адвоката в официалния сайт на “сините”. И не става въпрос за пакета, който Батков дава на запалянковците, две организации на които влязоха в управата на клуба.

Новината бе обявена като “исторически момент” от тръста “Синя България” и от наблюдатели, близки до “Герена”. И наистина е такъв, тъй като никога досега Батков не е обявявал толкова открито готовност да се раздели поне с част от собствеността си. Той призовава запалянковците на “Левски” да се притекат на помощ на закъсалия “син” отбор – кой с колкото може. А срещу това ще получат акции и ще станат членове на общото събрание. Не е напълно безплатно, но явно бизнесменът възприема акцията като спасителна и дарителска едновременно.

Ето и цялото интервю, публикуваме го без съкращения и редакторска намеса:

Въпрос: Г-н Батков, преди две-три седмици бе изнесена информация, че сте заявили готовност да прехвърлите част от акциите, които притежавате в капитала на Левски, на привърженици, които изразят желание да подпомогнат финансово клуба. Бихте ли обяснили какво в действителност е Вашето намерение?

Отговор: Действително, по време на предишното заседание на Управителния съвет на клуба, на което бях поканен, заявих това свое намерение пред членовете на съвета. Същият ден беше учреден и Бизнес клуба към тръста на привържениците „Синя България”. Тогава отново повторих това свое намерение. С две думи, ситуацията е следната: Клубът изпитва сериозни финансови проблеми в началото на полусезона. Те са предизвикани от натрупани немалко задължения през последните две-три години. Изплащането на тези задължения са условие за издаване на лиценз за участие на Левски в европейските турнири през тази година. Става дума за сума от порядъка на милион-милион и двеста хиляди лева. В нея влизат заплати на първия отбор и персонала за декември, задължения към клубове за привлечени футболисти, както и задължения по неплатени възнаграждения на освободени футболисти и треньори. В същия момент, клубът продължава да функционира, тоест необходими са и свежи пари за осъществяването на дейността. На този етап, след като вече приключихме със селекцията през зимната пауза, говорим за свежи постъпления в бюджета на клуба от порядъка на минимум петстотин – петстотин и петдесет хиляди лева месечно. От началото на 2015 г. клубът реализира приходи от близо милион и половина лева, половината от които бяха осигурени от мен. Всички те отидоха за погасяване на стари задължения и частично финансиране на текущата дейност.

Въпрос: Бихте ли обяснили какво всъщност възнамерявате да направите?

Отговор: Аз притежавам пряко като физическо лице повече от осемнадесет и половина милиона акции от капитала на клуба, които акции са платени и капиталът е вписан в търговския регистър. Освен това, чрез кипърско дружество притежавам още акции за над десет милиона със същия статут. Не веднъж съм заявявал, че не гледам на Левски като на търговско дружество. Не очаквам да получавам дивиденти, нито пък гледам на акциите, които притежавам, като на обикновен актив в търговско дружество, с които бих могъл да търгувам. Винаги съм считал, че всеки, които обича Левски, трябва да е съпричастен в това дело, за да бъде клубът финансово стабилен и с успехите си да радва своите привърженици. Нещо повече, не мисля, че има разлика между моя принос и приноса, например, на всеки привърженик, който си купува карта или билет за всички домакински мачове, фланелки на децата. Страшно много хора обичат Левски – хора най-различни, хора с различни финансови възможности. Моят апел е към всеки, който може да отдели в този тежък момент каквато и да е сума, да я дари в касата на клуба, срещу което ще получи от мен безвъзмездно съответния пакет акции. По този начин ще стане акционер и ще участва в общото събрание и ще се чувства съпричастен към съдбините на клуба.

Въпрос: Напоследък има не едно изказване от състоятелни хора, които обичат Левски и които Ви упрекват за грешки в управлението, за недалновидна финансова политика. Не липсват и мнения от типа: „Батков надроби тази попара, Батков да се оправя”.

Отговор: Да, грешките не са една и две, но истината е, че винаги всички е правено в името на Левски и за доброто на Левски. Не бива да звучи като оправдание, но аз никога не съм се намесвал пряко в управлението на клуба, нито съм налагал мои виждания за привличане на футболисти и ангажиране на треньори. Никога! Винаги през последните 11 години съм бил финансовият гръб на клуба, който е покривал дефицита в приходната част на бюджета – седмица след седмица, месец след месец, година след година. Просто през последните няколко години се натрупаха твърде много неуспехи – клубът не се представи добре в европейските турнири, почти нямаме качествени футболисти, от трансфера на които да получим съществени приходи, все по-трудно става намирането на спонсори. А и при мен, в моя бизнес през последните години, нещата не се развиват съвсем удачно. Въпреки доброто ми желание, не мога да отделям толкова средства, че да покрия дефицита на клуба изцяло.

Въпрос: Обяснете какво конкретно трябва да направи, примерно, привърженик на Левски, който желае да получи пакет акции от Вас?

Отговор: В момента клубът организира отпечатването на акциите от новата емисия в печатница „Демакс”. Докато новите акции бъдат издадени клубът отпечатва Временни удостоверения на мое име. Всеки, който желае, може да ес обърне към клуба, към националния клуб на привържениците, към тръста „Синя България” или към мен лично и да изяви своето желание. готов съм да джиросам съответния пакет акции и съответно той да бъде вписан в книгата на акционерите. Той трябва да внесе номинала на акциите в касата на клуба или по сметка като дарение, за което ще бъде оформен съответния договор за дарение. Въпрос: Не напомня ли това на неуспешния опит на ЦСКА да пласира акции миналата година? Отговор:    Не, говорим за съществуващи акции, които са изцяло платени от мен и са мое притежание. Аз съм свободен да ги прехвърля на когото искам, включително безвъзмездно. Емисията на колегите от ЦСКА беше за увеличение на капитала и беше под формата на публично предлагане на акции. Както знаем, тя се провали. Моята инициатива няма характер на публично предлагане на акции. Вече се консултирах и с регулатора – Комисията за финансов надзор.

Въпрос: И все пак как мислите, ще се стабилизира ли Левски финансово?

Отговор: Ситуацията е доста тежка, но аз съм оптимист. Разчитам на съпричастността на всеки, който желае да се включи. Пред началото сме на пролетния дял на първенството. Предполагам, че ще има поне девет домакински мача. Призовавам всеки, който обича Левски, да си купи билет, а който желае да се включи в акционерния капитал го каня да се възползва от възможността, която споменах по-горе. С общи усилия съм убеден, че ще успеем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране