02.04.2021 | 19:09
Без видеонаблюдение на изборите
ВАС остави без уважение искането на “Демократична България”

Върховният административен съд излезе с определение във връзка видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден.

Тричленният състав остави без разглеждане искането за спиране на изпълнението на обжалваната част от акта – съвместни указания на ЦИК и КЗЛД относно обработването и защитата на личните данни, приети на 8 февруари 2021 г.

Съдът е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане. Такова  възниква след сезиране на съда с позоваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват. Поради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати. Датата на изборите е станала известна още с публикуването в Държавен вестник на указа на президента за определяне на датата за провеждане на изборите – 4 април. Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април.

Искането за спиране на изпълнението на указанията за обработката и защитата на личните данни беше направено за първи път днес по време на открито съдебно заседание от  „Демократична България – Обединение“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране