04.08.2020 | 11:12
Бившият испански крал Хуан Карлос отива в изгнание заради обвинения в корупция
Испанските медии съобщават, че той вече е напуснал страната

Бившият крал на Испания Хуан Карлос, който е разследван за корупция, обяви, че планира да отиде в изгнание, съобщи в понеделник кралският дворец, предава БГНЕС.

„Ръководен от убеждението да служа най-добре на народа на Испания, на нейните институции и на вас като крал, аз ви информирам за решението си в този момент да отида в изгнание извън Испания“, казва той в писмо до сина си крал Фелипе VI.

Испанската телевизия съобщи по-късно, че бившият крал Хуан Карлос I вече е напуснал страната. Съпругата му, доня София, остава в Испания. Само преди няколко дни тя кацна в Майорка, където възнамерява да прекара изнестно време. Там тя ще изчака краля Фелипе VI и доня Летисия, които заедно с дъщерите си Леонор и София ще пристигнат в края на седмицата. Това ще е и първото появяване на монарха след обявяването на тежкото решение от баща му.

За момента не се съобщава в коя страна е отпътувал бащата на краля. Подобна информация не се съдържа нито в официалното съобщение от Сарсуела, нито в публикуваното по-късно изявление от адвоката на бившия крал Хавиер Санчес Хунко. В него, обаче се подчертава, че той остава на разположение на прокуратурата за всякакви въпроси и уточнения.

На 8 юни испанският Върховен съд нареди разследване срещу 82-годишния бивш крал за получаване на подкупи от испански консорциум за строеж на скоростна жп линия между Мека и Медина в Саудитска Арабия. Според швейцарски прокурори Хуан Карлос притежава 100 млн. долара в два офшорни фонда, като вероятно 65 млн. е прехвърлил на любовницата си Корина Ларсен.

Хуан Карлос абдикира от трона през 2014 г. след специална промяна в конституцията. Тогава е обявено, че той страда от здравословни проблеми през последните години. Неговата популярност спадна след серия скандали, сред които разточителни ловни сафарита в разгара на финансовата криза в Испания.Хуан Карлос стана крал през 1975 г., два дни след смъртта на диктатора Франко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране