06.06.2019 | 11:46
Бойко Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия за партиите
Спестените пари ще отидат за детски градини, обяви премиерът след среща в Народното събрание с депутатите от ГЕРБ

„Вкарваме закон за 1 лев (б.р. – на подаден глас) субсидия за партиите“. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща в народното събрание с депутатите от своята партия ГЕРБ.

„Това влиза в парламента, надявам се всички да го подкрепят. Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини”, заяви още Борисов.

Законопроектът е бил внесен късно снощи от Министерския съвет, добави премиерът. В него е записано, че влиза в сила от 1 юли 2019 г.

„С намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. на действително получен глас ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции. Бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла в размер на 14.6 млн. лв.“, пише в мотивите на проекта.

И още: „При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година при 44-ото Народно събрание би възлязла за последните две тримесечия на 2019 г. в размер на 1 460 402 лв.

Годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. ще се преизчисли на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размер от 11 лв. за един получен действителен глас за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. и размер от 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г., като средногодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас би възлязъл на 6 лв. за цялата 2019 година.“

„Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия и в много страни милиардерите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в Парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Сиреч няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички – те да са хубавите. Аз бих на изборите, помните, като кмет, без 1 лев, без партия, без нищо“, заяви Борисов в парламента, като по традиция изявлението му бе излъчвано на живо във Фейсбук.

„Щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за субсидиите – нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лев“. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от агенция Фокус. „Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела“, посочи Горанов и подчерта, че по-добро от партиите няма измислено и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. „И, след като колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Винаги като министър на финансите съм защитавал, че партийните субсидии трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да бъдат относително независими, да могат да финансират структурите си и определени политически действия. Но щом един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като ние като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лев.“, коментира Горанов. Той посочи, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може.

В дневния ред на депутатите днес са включени общо два законопроекта за политическите партии. Първият е внесеният от кабинета след като избухна скандалът с надписаните пари за партиите, но, както стана ясно, снощи той е бил сменен. Вторият е на партия „Воля“.

Първото предложение на Министерския съвет предвиждаше партиите да връщат надвзетите субсидии за три години назад. С промените в закона се определяше субсидията на политическите сили да бъде точно 11.00 лева за един получен действителен глас. Предвиждаше се годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година до влизането в сила на закона да се преизчисли, като намалението да е за сметка на следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи такива, да се възстанови от съответната партия.

Законопроектът на „Воля“ предвижда държавната субсидия, предоставена на политическите партии и коалиции, да бъде ограничена до парламентарно представените сили. В мотивите се посочва, че по този начин ще се освободят средства от Държавния бюджет, които могат да бъдат използвани за пенсии. В момента право на субсидия имат партии, прехвърлили границата от 1% на парламентарни избори. Парламентът обаче отхвърли предложението с 9 гласа „за“, 80 „против“ и 77 въздържали се.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране