27.02.2015 | 21:16
Бойко за Белята: 13 изстрела има в него
Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки

По време на заседанието на Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов се сети за разстреляния снощи Борис Борисов-Белята, когото познавал от работата си като главен секретар.

Той настоя МВР, вместо да философстват по цял ден“, да се стегнат и да се заемат по-сериозно с убийството в Казичене.„Понеже навремето имах спор във връзка със застреляния снощи на оградата на затвора. Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа. Още след заседанието на Министерския съвет с министъра на правосъдието да се изясни по каква работа е бил на оградата на затвора, с кои затворници се е виждал, защото камерите там не заснемат, възможно ли е там да няма видеонаблюдение, сиреч, ресорният заместник-министър по тази тема много обстоен доклад да направи и да се разясни“, заяви Борисов.

„Виждате колко съм деликатен и толерантен, само напомням, че това лице аз съм го арестувал навремето още. Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките, да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба. 15 години след това или 13 години, не си го спомням, защото тогава издадох една заповед да пазим водоемите, включително Перловската, Владайската и всички реки, където би могло някой с взрив да отива, което отнемаше целия ресурс на МВР. Така или иначе беше приета защитната теза, че са отивали на риба“, припомни той.

„Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора в Казичене? Може да е бил за гъби или за нещо друго, но 13 изстрела има в него. Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки. Но тогава поне МВР си беше свършило работата, хванахме ги там, бягайки с всичко. Включително впоследствие си спомням това – докато вървяха арестите, казаха, че на още едно място има взрив за риби на езерото в Суходол, та ходихме да го разкопаем, намерихме, че има…. Щеше да си е жив и здрав – в затвора, разбира се, но жив и здрав. Сега ние трябва да говорим, че поредното убийство е станало. А беше задържан с всичко, както пише в литературата. Обаче иди докажи, че не е ходил за риба с този взрив!“, заяви премиерът.

„С една дума, казвам го към двамата министри да изчистят всичко, да разберат защо е бил на оградата на затвора, с кого се е срещал и т. н. Максимално да се провери случаят и не е лошо да проверите и делата на това лице как са вървели във времето, как и колко е осъждан или неосъждан. Аз само помня колко ме беше яд тогава“, добави премиерът.

Темата беше повдигната по време на обсъждане на промени в законодателството, свързани с борбата с тероризма. „Ако може там да се запише и да се тълкува…, министърът на правосъдието, особено взрива за рибарите и ползването на взрив от рибари. Много е важно, защото взривът си е един и същ – дали да взривиш сервиз или да ловиш риба, или да правиш терористичен акт“, каза по въпроса Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране