04.03.2015 | 19:55
Бойко жертва министър заради протежета на ДПС
Вътрешният министър подаде оставка, защото премиерът отказа да бъдат сменени главният секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов светкавично му я прие след безпрецедентен „юридически“ сблъсък по време на заседанието на Министерския съвет.

Така назрелият в края на миналата седмица конфликт между двамата стигна до кулминация. Премиерът жертва ключов министър, започнал реформа в неефективното вътрешно министерство, заради по-нисши кадри, които са назначени с протекцията на ДПС, което уж е в опозиция. В подкрепа на министъра вчера се изказаха всички партии от управляващата коалиция, включително и председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Ябълката на раздора са главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефовете на ДАНС и Държавната агенция „Технически операции“ Владимир Писанчев и Цветан Китов. Миналия четвъртък Вучков обяви, че ще предложи нов главен секретар, както изисква промененият Закон за МВР, и ще поиска да започне процедура за избор на нови шефове на ДАНС и ДАТО. Още тогава в отговор на въпрос на „Сега“ Борисов даде знак, че плановете на министъра няма да се реализират. Затова с постъпката си вчера Вучков успя да извади премиера от равновесие. По време на правителственото заседание Вучков предложи нови процедури за постовете на тримата и обяви намерението си да напусне поста си заради отпор от правната дирекция на правителството. Без нито секунда колебание Борисов прие оставката, като се скри зад аргументите на правителствените юристи, които никога досега не са имали значение за него.

По-късно, докато даваше пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев, министър-председателят „изригна“: „В ден, в който по покана на ДАНС тук е шефът на ФБР, да се повдига тая тема, като я няма като точка в Министерски съвет, след като на посещение е стратегически важен президент с всичките си министри, те ме занимават с ченгеджийски номера, с дребнички такива проблеми да ме вкарват да се обяснявам аз!“ На журналистически въпрос дали нежеланието му за кадрови смени не се дължи на това, че някой го държи с компрометиращи документи, той отговори гневно: „Ако разбират по-добре от мен, ако считат, че могат по-добра стабилност да излъчат в България, ако си мислят, че някой с приказки те го държели… от една година, ако са ме държели, щяха да ме съсипят. Държели ме за шлифера, да речем!“

Правителството на ГЕРБ и коалиционните му партньори дойде на власт със заявка за смени по върховете на службите. Лазаров, Писанчев и Китов бяха назначени по време на правителството на Пламен Орешарски с твърдата подкрепа на ДПС. Затова Вучков неведнъж каза, че не може да работи със сегашния главен секретар. Точно затова депутатите се заеха спешно с промени в Закона за МВР. В него бяха записани нови изисквания и процедури, за да бъдат сменени главният секретар на МВР и шефовете на службите. Законопроектът обаче изненадващо беше променен в парламента и досегашните титуляри се оказаха в унисон с новите изисквания. При гласуването на Закона за МВР на второ четене в зала депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев се опита да прокара поправка в преходните разпоредби, според която до месец правителството трябваше да започне процедура по избор на нови шефове на ДАНС и ДАТО, както и на главен секретар на МВР. Малко по-късно обаче я оттегли, като остана съмнение, че директивата е спусната от Брюксел, където премиерът бе на посещение по това време.

До края на миналата година Борисов също бе на мнение, че Лазаров, Писанчев и Китов трябва да бъдат уволнени. През януари обаче настъпи рязка промяна в поведението му. Тогава той заяви, че Лазаров и Писанчев се стараели, затова им давал втори шанс и нямало да ги сменя, защото „това ще възпали опозицията – отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация“. В интервю за „Преса“ Борисов обясни, че се страхува да уволни Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, защото „до два-три месеца като нищо ще имаме нов полицейски и шпионски скандал“.

Проверка на „Сега“ сред представителите на различните политически сили вчера показа, че управляващата коалиция подкрепя Вучков. Предстои оставката му да бъде гласувана в парламента и не е ясно дали ще събере нужното мнозинство. Радан Кънев от Реформаторския блок разчита, че ще убедят Вучков да си оттегли оставката. Самият министър в оставка заяви, че не е готов да промени мнението си без смени в службите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране