10.01.2015 | 23:20
“Боко Харам” изби 2000 души в Нигерия
Повечето от убитите са най-слабите - тези които не са успели да избягат като деца, жени и възрастни

Стотици тела, твърде много, за да бъдат преброени, лежат в нигерийския град Бага, след атаката на терористичната групировка „Боко Харам” тази седмица , която международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести интернешънъл” нарече „най-смъртоносното масово клане” в историята на „Боко Харам”, пише The Guardian.

„Силите на реда отвърнаха мигновено, като изпратиха значителни военни сили и средства в града и извършиха въздушни удари срещу позиции на екстремистите”, заяви представител на нигерийското правителство.

„Човешкото клане, което терористите от „Боко Харам” извършиха, беше невиждано”, каза говорителят на бедно въоръжената цивилна група в Бага, която също се бори с екстремистите.

Ако всичко това е вярно, то тогава „то маркира обезпокоителна и кървава ескалация на неспиращите атаки на „Боко Харам”, подчерта “Амнести интернешънъл”.

По данни на организацията жертвите са вече около 2000. В края на миналата седмица терористите завладяха ключова военна база край границата с Чад, в близост до Бага и атакуваха града. Ислямистите нападнаха отново в сряда. Под заплахата голяма част от жителите са се опитали да избягат в съседен Чад, но и много не са успели. Повечето от убитите са най-слабите – тези които не са успели да избягат като деца, жени и възрастни, разказват свидетели.

По-рано днес най-малко 19 души загинаха при самоубийствен атентат, извършен от момиченце на десетина години. Детето взривило привързаната към него бомба на оживен пазар в град Майдугури, в североизточна Нигерия, по обед, когато пазарът e претъпкан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране