08.11.2020 | 11:57
Болница иска 700 лв. от пациент за лечение на коронавирус
Обяснението - клиничната пътека е крайно недостатъчна за лечението на заразата

Частна болница в Бургас е поискала 700 лв. на пациент за лечение на COVID-19, съобщи bTV. Мъжът е бил прегледан в буферния център на държавната болница в града и е върнат за домашно лечение. Състоянието му обаче се влошава и от Спешна помощ го транспортират в МБАЛ „Маджуров“. Там на входа обаче му искат 700 лв.

„Доплащат си 700 лв. пациентите, като им се осигурява три пъти храна – първо, второ, трето, качествена. Съответно и плодове – два пъти на ден допълнително. Кислород има 6 поста плюс три допълнителни в самото отделение и обслужването е денонощно. Държавата, Здравната каса, не заплаща на пациента лечението“, мотивира се финансовият мениджър на МБАЛ „Маджуров“ Йорданка Христова. Тя допълва, че сумата по клинична пътека (1200 лв.) не може да покрие дори антибиотиците. Христова твърди, че пътеката трябва да е минимум 3000 лв.

„Ако някой не желае да си доплаща, естествено, имаме свободни легла и в другите лечебни заведения. Плащането става след информирано съгласие. Той (б.ред. – пациентът) има право на избор, той има право да каже: „Не, аз не искам в тази частна болница!“, коментира директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране