01.07.2015 | 18:10
Болницата на депутата Абумелих до МИГNews: Живко Апостолов ни рекетира!
"Дева Мария" отрича обвиненията за лекарска небрежност

Бургазлията Живко Апостолов е рекетирал и заплашвал собственика на болница “Дева Мария”  Семир Абумелих, който е депутат от ГЕРБ. Това се казва в писмо на частното лечебно заведение до МИГNews.info. От пиар отдела на “Дева Мария” настояха да публикуваме опровержението им.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ
от МБАЛ ДЕВА МАРИЯ ЕООД, гр. Бургас

Относно: Отворено писмо от Живко Апостолов, разпространено чрез “Организация за закрила на българските граждани” до министър Москов, д-р Комитов- управител на НЗОК и медиите

Уважаеми г-н Министър,

Уважаеми д-р Комитов

Уважаеми представители на медиите,

По повод на отворено писмо, разпространено до медиите на 29 юни 2015г., изразяваме нашето становище:

1.Обвиненията, които се отправят към лечебното заведение и лекарите специалисти, а именно „нарушение на пациентски права, непрофесионално лекарско отношение и компетентност, нарушаване на етичното поведение на част от лекарите на МБАЛ Дева Мария” са напълно неоснователни и не кореспондират с реалната ситуация.

2.След подаден устен сигнал до ръководството на болницата от г-н Живко Апостолов е извършена вътрешна проверка на база сформирана ЛКК № 03 която излезе със становище, че не са констатирани нарушения нито в хода на извършване на оперативната намеса, нито в следоперативния период. Заболяването на пациента (лейомиома на матката, което се вижда и в епикризата, която г-н Апостолов е разпратил до медиите) е изисквало оперативно лечение. То е проведено, спазвайки се правилата на добрата медицинска практика. Извършена е супрацервикална хистеректомия, като това е спомогнало е да се опази живота и здравето на пациентката.

3.Следоперативният период е протекъл без усложнения и пациентът е изписан със спокойна оперативна рана, без секреция с препоръки за проследяване на състоянието и симптоматично лечение при необходимост, както и да се яви на два контролни прегледа в рамките на 30 дни след дехоспитализацията, в това число и за сваляне на конците. При един от контролните прегледи е установено зачервяване на кожните ръбове, дадени са препоръки за обработване на раната.

4. При пациенти със затлъстяване и изразена кожна престилка /в случая на пациентката/ често усложнение е некротизиране в областта на оперативната рана, което се дължи на нарушената оксигенация и запарване на раната. По този повод е била хоспитализирана втори път, след повече от 2 седмици от дехоспитализацията.

5. Лечебното заведение не разполага с данни за спазване на хигиенния режим от пациента в домашни условия, както и за правилното третиране на оперативната рана.

6.Обвинението, че не е предоставен резултат от хистология, е неоснователното, тъй като в приложените документи към отвореното писмо на г-н Апостолов явно се вижда, че в първата епикриза, която е получила г-жа Апостолова, са вписани самите хистологични резултати под съответните номера.

6. В подробната справка, която е приложена към писмото на г-н Апостолов, е отбелязано извършване на кожно-алергичен тест с Гентамицин, който не е бил прилаган за лечение по време на болничния престой.

Всички тези данни са отразени в История на заболяването на пациента и в епикризата, която е предоставена на пациента срещу подпис.

Безпрецедентните и напълно неоснователни нападки от лица, които се опитват да опетнят репутацията на болницата, целят единствено лично облагодетелстване и опити за изнудване за пари. Замесва се и името на депутатът Семир Абумелих, който е основател на лечебното заведение, като той самият е бил лично заплашван от г-н Апостолов със закани за саморазправа и обидни думи в личната му Фейсбук страница, които прилагаме.

Имаме съмнението, че освен уронване престижа на лечебното заведение, тук има и политически мотив, предвид признанието на самия Живко Апостолов, че също се занимава с политика и това ще рефлектира върху политическата кариера на г-н Абумелих.

Г-н Апостолов и до този момент не е подал писмена жалба до управителя на лечебното заведение, нито официално искане за възстановяване на сума, която той е заплатил. Въпреки това са проведените неколкократни срещи между него и ръководството, които са имали за цел изясняване на претенциите, които той предявява. Не са предоставени от него медицински заключения от специалисти, които той твърди, че са консултирали майка му и са констатирали нарушения от извършеното в МБАЛ „Дева Мария“ лечение. Сумите, които той искаше през този период варираха между 600 и 2600лв. за разходи, които той е направил по лечение, пътуване до София и консултации със специалисти. Финансови документи за това също не са предоставени.

Редът за отправяне на обвинения и доказването им е регламентиран от българското законодателство и отправянето на обвинения чрез медиите без доказателства за извършено нарушение се нарича клевета, като това е подсъдимо. Към настоящия момент нито един компетентен орган не е извършил проверка по случая и не се е произнесъл в полза на г-н Апостолов и неговите твърдения за извършени нарушения.

Ръководството на болница „Дева Мария“ застава зад думите и действията на д-р Георги Хубчев, като твърдо се противопоставя на безпочвени обвинения и опит за уронване престижа и името на един от най-известните акушер-гинеколози в страната.

За близо 6 години от както съществува многопрофилна болница „Дева Мария“ д-р Георги Хубчев, виден лекар по онкогинекология и урогинекология, въвел в страната ни иновативни методи за лечение, е извършил над 2500 операции, като за същия период още над 3000 в гр. Русе, в чийто район той е областен акушер-гинеколог.

МБАЛ „Дева Мария“ ще подведе под отговорност лицето, отправящо обвинения с цел опетняване на репутацията на болницата, и няма да допусне да се спекулира и злоупотребява с името й.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране