21.02.2015 | 12:59
Борисов: Ако не платим дълга, ще се сринем като рейтинг
Политическите опоненти, които се противопоставят на искания заем, нямат минимална финансова компетентност

Премиерът Бойко Борисов поясни, че новият заем е необходим, за да бъде стабилизирана страната, и за да не „се сринем като рейтинг пред другите държави“. Той каза това при посещението си в Сандански, където откри VІ-ти зимен университет под надслов „Можем в България”, организиран от младежката структура на ПП ГЕРБ.

Премиерът обясни необходимостта от тегленето на нов външен дълг за страната така:  „Тези 16 милиарда, които се надявам парламентът в сряда да одобри, са 12 милиарда стари задължения, които трябва да платим, на взетите преди нас, като прогнозируема държава, защото няма как да не си платим дълга“. Той подчерта, че при предишното управление е бил извършен метеж, заради който сега се плаща.

Той посочи, че ако не бъде платен този дълг, „просто България се срива като рейтинг пред другите“. „Няколко милиарда са за покриване на този дефицит. Парите ни трябват, защото, видяхте, дадохме коледни, сега след 50 дни е Великден“, каза още Бойко Борисов.

Според него политическите опоненти, които се противопоставят на искания заем, нямат минимална финансова компетентност, за да разберат, че той е изключително нужен.  Борисов смята, че „експериментът Пламен Орешарски се е опитал да унищожи постигнатите успехи от кабинета Бойко Борисов“.

Той се надява контрабандата да бъде сведена до нула по време на тяхното ново управление да се увеличат приходите в държавата с 50%. „Забранил съм всякакви волности и брутално трябва да се спазват законите ”, заяви министър-председателят.

Бойко Борисов допълни още, че ПП ГЕРБ не се е върнала отново на власт с празни обещания, а ще продължи започнатото в предишния мандат, затова той каза, че до края на 2015 г. ще бъдат готови общи 13 големи обекта в страната.

Според него изключително внимание трябва да се отдели на енергетиката, от която години наред, са били източвани средства. Той обвини Националната електрическа компания за проблемите в сектора. „В природата не съществува да изкупуваш скъп ток, а да го продаваш евтино. Това прави Националната енергийна компания в момента. И ако това не се реши от нас, и то до юни месец, няма шанс да измъкнем държавата и енергетиката от този колапс“, посочи още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране