13.10.2015 | 13:13
Борисов измислил как да имаме евтин газ
Преносът на синьото гориво ще се извършва на 100% от държавата

Другата седмица започва разширяването на подземното газохранилище в Чирен, обеща премиерът Бойко Борисов по време на официална церемония при откриването на реконструираната компресорна станция и изградения нов газотурбинен агрегат на “Булгартрансгаз” край Ихтиман.

Според премиера от десетилетия се говори за увеличаване на капацитета на резервите, но не знаел защо нищо не било направено по въпроса. После пък сам даде отговор. “Не се правеше, защото ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме евтиния газ през лятото и през зимата ще ни е по-евтино. Няма да купуваме скъп толкова много, а ще си напълним газохранилището през лятото”, изтъкна министър-председателят.

По думите му сондите вече били готови и от другата седмица работата започвала. “Пожелавам успех на всички и да имаме 20-30 млрд. куб. м газ през следващите години, които да минават през България”, изрази оптимизма си Борисов. Той коментира още, че дейността по преноса на синьото гориво ще се извършва на 100% от държавата.

“Всичко това го правим, за да бъдем конкурентоспособни и когато сядам на масата за преговори зад мен да стои най-добрата в региона газопреносна система, за която са вложени милиарди и да можем да отстояваме позицията си България да бъде газарозпределитилен център”, коментира премиерът, напомняйки и за идеята си България да построи газов хъб.

“Затова и интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния са изключително важни и с днешния капацитет, който постигаме – тези 10 мегавата на новия компресор и със старите около 20 мегавата, можем да прекарваме милиарди кубически метра газ. И това, когато се решават къде да минават газовите трасета за света е изключително важно и изключителен важен коз за нас в преговорите. Аз съм много щастлив, че американските колеги са тук, за да видят България какви усилия полага, за да модернизира, разширява и то с най-доброто, което е произведено в тази сфера”, коментира още Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране