22.02.2021 | 12:11
Борисов нареди ударно ваксиниране в следващите 10 дни
Средната седмична заболеваемост в страната се е повишила от 160 на 186 души на 100 хил. души население

Да започне ударно ваксиниране на всички желаещи в страната, включително в малките и труднодостъпните места, за да бъде спрян ръстът на новозаразените и на лекуваните в болници и да може да се премине към отваряне на заведенията от 1 март. Това нареди премиерът Бойко Борисов на министрите и членовете на щабовете за борба с коронавируса на работно съвещание днес.

На заседанието председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че средната седмична заболеваемост в страната се е повишила от 160 на 186 души на 100 хил. души население. Мутафчийски отчете ръст около 11 на сто на настанените за лечение в болници и в интензивни отделения пациенти с коронавирус, като отбеляза, че се наблюдава „устойчива тенденция към повишаване, но ненадхвърляща капацитета на болниците“.

В отговор Бойко Борисов подчерта, че според статистиката в момента България има много добри резултати в ограничаването на пандемията от COVID-19 в сравнение с всички други държави в Европа, но все пак има плавно покачване на заразените с коронавирус, и добави, че единственият шанс за предпазване оттук нататък е ваксиниране на всички желаещи, включително в малките и труднодостъпните места. По думите му „това ще успокои ген. Мутафчийски за ръста в интензивните и броя на заразените и ще можем да изпълним ангажимента към ресторантьорите и всички останали“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране