04.11.2019 | 0:15
Борисов: Не е нормално да бия толкова пъти поред, доскучава ми
Успяхме да парираме опитите да се повтори Костинбродската афера, констатира лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов – министър-председател на България

Бойко Борисов: Първо да поздравя всички победители в изборите. Колкото и още да са предварителни резултатите горе-долу са ясни. Ние вторник, сряда, когато имаме окончателни резултати за цялата страна, ще направим пак едно изявление по темата. Но от уважение към вас, към всички, които днеска бяха в изборния ден – да благодарим, да честитим, да отчетем, че въпреки това, че партията е в управление много години, отново огромен брой избиратели ни дадоха своето доверие. След управление на БСП те имат 0 кметове. Това са статистиките. Аз мисля, че в момента се върнахме към нормалността в изборния процес, защото най-нормално е една партия да спечели всички областни градове. Така че дори и по-шарените общински съвети показват, че малко ще имаме възможност и да споделим отговорността. Има големи градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, където разликите са големи, има други където са по-малки, там където губим – Благоевград, Русе. Партията е първата политическа сила. Групите ни в общинските съвети са най-големи. Така че може да се сподели отговорността. За някои, които казват, че съм бил нервен – бях нервен на глупавите въпроси, които ми зададоха, защото те ме питат журналистите, аз тръгвам да отговарям – те викат вие агитирате. Които бяха в Банкя днес. Не виждам за какво трябва да се правят такива коментари. Освен това е хубаво особено тези политолози, социолози, които ги каните в студиата – отдолу да пишете „Никога не позналия резултат“ Кольо Колев. И да слушате неговия коментар. Или примерно Андрей Райчев – винаги загубилия, когото е подкрепил. И бил Борисов нервен. Коя поредна победа е това? Или били купени гласове? Сега почваме да казваме, че в Русе, Благоевград, там, където сме паднали, в Ямбол, са купени гласовете – честно ли е към тези, които са печелили там? Не е честно. Или когато президентските избори печели президента, значи са честни. Печелят ли БСП не са честни. Нали са всичките избирателни комисии съставени от членове на всички политически партии. Гледат протоколи, подписват се, какво повече да им кажем. Много глупости се изговориха, но се надявам вече от утре да се хващат за работа, защото се оказва, че кусури се намират много мераклии – за работа малко. Така че радвам се, там където сме се загубили в областни градове ще можем да видим управлението и да споделим отговорност.
Репортер: Господин премиер, все пак притеснява ли ви това отстъпление го наричат и анализаторите в някои градове?
Бойко Борисов: Дай Боже на всички такова отстъпление. Да бият 15 пъти подред и да го наричат отстъпление. Сега аз ги разбирам, те са взели пари. Социолози, политолози – трябва нещо да измрънкат там. Кое е отстъпление? От кое отстъпление?
Репортер: Все пак губите кметските позиции в няколко града?
Бойко Борисов: Да и партията е първа. Там нима не сте ме чули на конгреса, на конференцията, когато събирах партията и им говорех, че в някои от структурите на страната са се превърнали в деребеи, и точно в тези градове загубихме. Ние сме си направили нашите изводи. Сега ще вземем решение повече от 3 пъти кандидат за кмет няма да имаме. Ще вземем ново решение в партията, защото за няколко месеца ние проведохме два избора. И аз благодаря на Господа и на българския народ, че пак ни дадоха своето доверие. След „Апартаментгейт“, след на Манолев къщите по Сандански, как да победиш? Или Камбитов, дето играят ръченица с пари на чело? Вие добре ги наредихте тази седмица. Абсолютно заслужено. И хората там дадоха гласа си ГЕРБ да е първа партия, наказаха тези, които не са се държали прилично. Така че благодаря ви за това.
Репортер: Мая Манолова загуби вота в София. Ако поиска среща с вас, бихте ли й дали друг пост във властта?
Бойко Борисов: Аз й давах във времето, така че повече, наслушах се с какви ли не обиди. Да са живи и здрави.
Репортер: Какво ще преценявате конкретно на местата, където загубихте кметските постове? Какво ще означава това за местните структури и загубилите кметове?
Бойко Борисов: Затова казах, ще си направим сега анализи хубави. Аз ги очаквах тези резултати. Ами ние в Русе в последния момент сменихме и кандидата за кмет, защото се оказа, че този, който искахме да издигнем, не е уседнал. А там, където направих промени, те си работиха активно срещу нашите кандидати. Очаквахме го. И когато с колегите седнахме и си говорихме, че това ще се случи, защото преди да стане кмет на Банско, новият сега, /…/, дойде при мен човекът, той беше секретар на общината, бившият шеф на ДАНС в Благоевград, работил е с мен, вика: Ще загуби Икономов, но партията каза: Добре. Събрах ги Камбитов, Икономов, на Сандански кмета, и им казах: Ще загубите. – Не, ще спечелим. Добре, ще ви дам и този шанс. Сега ще направим промени. Сиреч, ние можехме навсякъде там да спечелим. Но по-добре за партията е да се очисти, да си направи изводите, да се обнови, защото виждате синьо-червената мъгла, която дълго време управляваше София за малко пак щеше да иска да я управлява.
Репортер: Загубата, според вас…
Бойко Борисов: Коя загуба, бе, госпожо?
Репортер: В Благоевград и в Русе бе заради вътрешнопартиен огън…?
Бойко Борисов: А във Варна и Пловдив? А във Варна харесва ли ви? Цялата област Варна, всички градове във Варна. Думата „загуба“ в днешната вечер да кажеш към ГЕРБ, ми, честито на победителите тогава.
Репортер: За конкретните градове.
Репортер: Според вас, българският народ не ви ли наказва на поредни избори с изключително ниска избирателна активност?
Бойко Борисов: Ако нас ни е наказал, какво остава за други?
Репортер: Г-жа Фандъкова, според вас, какъв процент от обществото ще управлява като кмет на София, не е ли прекалено нисък?
Бойко Борисов: То така погледнато другите с по-ниските резултати пък не би трябвало да имат претенции.
Репортер: Говорим за общата избирателна активност.
Бойко Борисов: Ами толкова е била избирателната активност и миналия път.
Репортер: Може ли да се намесим в контрапункт на колегата?
Бойко Борисов: Да. Не, аз отговарям на въпроса. Пожелавам и на другите партии толкова пъти подред. То не е нормално толкова пъти подред да ги побеждаваме. Доскучава. Затова този път изборите веднага, защо води интересно. Доскучава иначе.
Репортер: Господин Борисов, моля да отговорите на най-важния въпрос, който интересува обществото. Това беше най-важната тема на тези избори. До колко вота трябва да е партиен? Забелязвате, че във вашите победи, независимо от загубите, там където побеждавате се контролира силно партийния вот и се разширява периферията. Това окуражава ли ви да продължите промените в ГЕРБ?
Бойко Борисов: Окуражава ни непрекъснато. Аз съм живял в София, когато управляваха СДС, старото СДС с БСП. Времето на Софиянски. И знаете какъв беше градът. Аз съм противник на така наречените независими кандидати. Независимо от кой. Кой носи отговорността за тях после? И миналите избори го показаха. Кадиев издигна Иванчева, след това няколко месеца каза „Аз вече не отговарям за нея“. Да де, ама то свършило. Политическата партия, ето сега ми задавате въпроси – къде загубихте, къде спечелихте, за всички наши грешни действия получаваме шамари, получаваме си уроците. За всички наши добри действия получаваме добри резултати и похвали. И затова съществуват политическите партии. Иначе дай да направим друго. От следващите избори – само независими кандидати и ние да се примъкваме покрай тях партиите и да викаме – тоя е наш като печели, щото някога сме му казали „добър ден“. Това е несериозна работа. Ето, някои от анализаторите правилно казват – кметствата се управляват от общинските съвети. И там приемането на бюджети, приемането на важните решения става с мнозинство. Така е устроена държавата. Всичко друго води към една анархия и безотговорност.
Репортер: Вие господин Борисов и господин Томислав Дончев предупредихте за готвени едва ли не Костинброд 2 афери, предупреждавахте ни. Сбъднахте ли са тези ваши очаквания….
Бойко Борисов: Успяхме да ги парираме в петък.
Репортер: Ще се срещнете ли в тази връзка с Радев?
Бойко Борисов: Не. В това не виждам никакъв смисъл в деня на вота да се повдига тази тема. Можеше да се направи същото след президентските избори. И аз имах съмнения, че ги купиха, но не правихме срещи тогава. Разбирате ли? Това са много обидни за хората, които са спечелили изборите. Мога ли да подмина успеха в тези градове, където други кандидати.. на Ревански в Ямбол, на Спартански в Плевен. ГЕРБ в Плевен също е първа политическа сила. Но където има силни мажоритарни кандидати ни победиха. Но това споделя отговорността на управлението. Това е добре за обществото.
Репортер: Има много сгрешени протоколи. И отново наблюдавахме всякакви такива събития по време на тези избори. Не трябва ли отново да заговорим за електронно гласуване, та дори и за машинно.
Бойко Борисов: Сега обърка.
Репортер: Виждаме, че пак всичко е изпълнено с жалби…
Бойко Борисов: Нито една държава в момента в ЕС не го провежда това електронно гласуване. Те се объркаха.
Репортер: Господин Борисов, защо оттеглихте кмета на Русе, а не този на Сандански?
Бойко Борисов: Защото партийната организация в Русе се съгласи, че е правилно да оттеглим кмета на Русе. Ако го бяхме оставили – той щеше да спечели между другото. Сега те работеха активно срещу нашите кандидати. В Сандански дойде цялата структура на Благоевградската община, всички кметове с половината общински съветници. И настояха партията да ги подкрепи. Щях да я разцепя там, ако вземат такова категорично решение. Избирателите ни дадоха своя урок. Или по-точно казаха прав сте. И сега кметът на Сандански ми се обади – подавам оставка, прав бяхте. Хубаво. Да го бяхме направили по-рано. Защото в Благоевград няма нещо ненаправено. За Благоевград ме е яд, в смисъл – просто няма нещо ненаправено.
Репортер: /…/ защото за него имаше сигнали, че не е най-добрият избор?
Бойко Борисов: Не е. И тази седмица това, което излезе за него там с хорото. Той водеше на първите избори, но за една седмица 15% разлика.
Репортер: /…/ Това очевидно ще се случва в общинските съвети.
Бойко Борисов: Не само общинските съвети. Аз с кметовете се карам един месец по време на предизборната кампания като лидер на партия. От утре всички са си пак наши. В смисъл добре дошли са и действаме за доброто на хората. И това всички го знаят. Дето се вика с всичките глупости, където ги изговориха да приключим с днешния ден.
Репортер: /…/ как ще работи един кмет от вашата партия?
Бойко Борисов: В смисъл?
Репортер: С какво мнозинство ще работи кметът на ГЕРБ в общински съвет, където са шарени гласовете?
Бойко Борисов: Както и досега са работили. Ние навсякъде сме първа политическа сила, където имаме кмет. Сиреч най-голямата група е наша, така че ще седнат, ще говорят, както и досега. Надявам се и с коалиционните ни партньори в управлението, пък и с всички други. Аз сега докато чаках да се съберете гледах новия кандидат-кмет на Русе той отговори много разумно и точно, и това каза. Ще се съберат, всичко добро за Русе ще бъде направено.
Репортер: Аз имам международен въпрос. Преди две години бяхте поканили Макрон и се бяхте разбрали за Шенген и че той ще ни подкрепи. Две години по-късно днес, как според вас изглежда подкрепата за нас към Шенген, след като всички видяхме какво мисли за българските граждани?
Бойко Борисов: Вижте за престъпници и за криминални групи навремето помня когато говорех за хърватската банда ми се бяха обидили хърватите, после ми се извиниха. Ние имахме страхотни, гадни криминални групи във Франция. Които просто смазваха банкоматите, кредитните карти, трафик на хора. Всичко това съвместно с френските служби ги разбихме. Но това е факт.
Репортер: Защото си мисля, че неговото мнение е свързано…
Бойко Борисов: Добре вие като си мислите, защо ме питате сега? Вие си мислите, аз не мисля като вас. Само преди три седмици с президента Макрон заедно и президента Тръмп успяхме да наложим Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд. И той се бори като лъв.
Репортер: Какво ви каза конкретно…
Бойко Борисов: Това, което ми е казал конкретно е, че не е разбран правилно. Защото цялото му уважение към българския народ го е изразявал и във Варна като беше при мен. А пък и президента Радев има доста срещи с него. Има външна министърка, госпожа Захариева, която утре ще връчи нота и ще действа така, както всички правила изискват.
Репортер: Как ще оцените натовския воаяж на Цветанов, господин Борисов…
Бойко Борисов: Хайде престанете вече, де.
Репортер: /…/ ще се отразят на отношенията ви с коалиционните ви партньори?
Бойко Борисов: Прекрасни са. Кандидатите на коалицията огромния брой избиратели го подкрепиха. В Пловдив сме трите партии заедно. Сиреч там БСП ги няма. Във Варна ги няма БСП. В най-големите градове тях ги няма. В София ги няма. В София ги бием два пъти като партия. И сега те отидоха там и се примъкват с бившите снахи червени и внуци на комунистите и мислят, че се наричат десница. Извинявайте, ама нищо общо нямат с десните.
Репортер: Господин Борисов, БСП се опитаха на поредната си пресконференция да обвинят МВР, че не са охранявали добре секциите, че не са си свършили добре работата…
Бойко Борисов: И аз ги обвиних за Благоевград, и аз ги обвиних за Русе. Там, където сме загубили ги обвинявам аз. Просто несериозно. Как всички социологически агенции, да започна да ви отговарям на вашия въпрос. Преди изборите резултатите, които дадоха, тези няколко сериозни социологически агенции, не партийните. Не чиито шефове са членове на Бюрото на БСП. Абсолютно виждате резултатите са +- 0,5 – 1%. Още преди да има изобщо секции. Това факт ли е? Още веднъж поздравявам победителите. Има много работа за вършене. От утре да сядат кметовете и да я вършим. И да спрат с това – ще намаляваме данъците. Прагматичният кмет, особено на София, колкото и да е популярно – камините, твърдото гориво, старите автомобили, минаването през центъра – всичко това трябва да се решава. Не може града да няма никакви приходи и те да се правят на добри да намаляват данъци. Ние имаме най-ниските данъци – 10%. И аз искам да съм добър, искам да няма данъци. Но хазната трябва да се пълни, за да има за пенсионери, за учители, полицаи, за военни, за самолети и всичко останало. Благодаря ви за вниманието.

2 коментара

  1. Има вече алтернатива и това не е БСП, с които плашеха народа. каза:

    На евроизборите победа, ама с по-малко. На тези местни избори победа, ама с още по-малко. На това социолозите, които днес мълчат като … казват TREND. Изглежда, че само на Бойко не му е ясно това, а му било вече скучно. Е,скоро ще го отърват и от скуката.

  2. Анонимен каза:

    Напълно Електронно гласуване в САЩ, изборите се показват на минута със кой води и губи.Измами няма понеже компутъра ги обработва.В България нокой Политик в НС не иска електронно гласуване понеже не могат да измамят състемата,честни и безпристрастни избори не са точно както Българския политик ги иска.И тези политици си пишат и законите както им работи за техните интереси не за обшия интерес на държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране