22.07.2015 | 10:32
Борисов обвини РБ в политиканство, медии-бухалки внушавали за коалицията ГЕРБ-ДПС
БСП няма да подкрепи промените в Конституцията

Очаквано, премиерът Бойко Борисов не постигна съгласие по промените в Конституцията и с БСП. Пред НС има протест и контрапротест. Предстои ключова среща. „Малко бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и добрите ни намерения, но повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят”, заяви Бойко Борисов след среща с лидера на БСП Михаил Миков.

По думите му на нищо от това, което Миков е задавал като въпрос, той не може да отговори, освен за кадровото израстване на съдиите и прокурорите. „Основните теми – бързина, качество, скорост на съдебния процес, справедливост, ние ги залагаме в следващите години”, обясни Борисов.

Той подчерта, че вчера категорично е защитил идеята, заложена в проекта на управляващите, съдиите да се избират от съдии, прокурорите – от прокурори, а не общият форум на ВСС да ги утвърждава, както настояват от ДПС. И се оплака, че в някои медии се манипулира общественото мнение.

Той се обърна с молба: „Особено към медиите-бухалки на газовите посредници, които по стотици милиони на година взимаха като посредници на границата на България и Русия и техните вестници стоят услужливо в сутрешните блокове така, че да се виждат най-много” да не му изваждат думите от контекста”.

От своя страна Миков заяви, че тяхната позиция относно конституционната реформа остава непроменена – искат анализ на проблемите в съдебната система и на всички закони и едва тогава да се види дали има нужда от промени, какви и да се прецени дали трябват изменения на основния закон. По-късно Борисов се срещна с представители на БДЦ. След разговорите от партията обявиха, че ще подкрепят предложената съдебна реформа, както са го правили и за други важни за държавата въпроси.

Председателска среща в парламента

След срещата с БДЦ премиерът разговаря с партньорите си от Патриотичния фронт. След кратката им среща Борисов отиде на заседание на кабинета, а съпредседателят на ПФ Валери Симеонов каза пред журналисти, че в 11,30 часа ще се събере председателският съвет на НС, като се очаква да дойде и министър-председателят.

“Причината за срещата е глухата улица, в която влезе въпросът за промяна на Конституцията, т.нар. съдебна реформа. Обсъждахме какво може да се направи, за да не се пропилее времето, енергията и трудът, който е хвърлен по съставянето на общ документ”, обясни Симеонов. Той посочи, че са решили, че не трябва да се влиза в зала, без да има осигурено мнозинство по този законопроект. По думите му ще се направи опит да се спаси това, което досега е договаряно, но трябва да се съберат всички политически сили за общо решение.

Междувременно депутатите в пленарната зала приеха седмичната си програма, в която промените в Конституцията влизат на първо четене като първа точка в петък. Вероятността да бъдат събрани нужните 160 гласа обаче е много малка. Вчера не бе постигнато съгласие и с ДПС, след като РБ не приеха предложението на Лютви Местан за оттегляне на тяхното предложение и приемане на ново, орязано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране