20.08.2015 | 20:00
Борисов открива спортен комплекс, построен от Орешарски и отречен тогава от ГЕРБ
Премиерът пак ще реже лентички

В събота министър-председателят Бойко Борисов ще открие модернизираната спортна база в Смолян. Само че проектът за ремонт и рехабилитация на спортния комплекс в центъра на Смолян е иницииран от народната представителка от БСП Дора Янкова по времето на правителството на Пламен Орешарски.

През декември 2013 г. кабинетът внася  Закона за бюджета за 2014 г., в който нов акцент беше Публично-инвестиционната програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, а Янкова го подкрепя с ясното съзнание, че българските общини имат нужда да бъдат подкрепени и им се предлага политика за тяхното модернизиране чрез средствата на републиканския бюджет. Янкова инициира дискусия сред родопските общини и от всичките 10 от избирателния й район, 9 получават подкрепа на проекти, с които кандидатстват.

Инициираният от нея проект за Смолян обхваща доизграждане на стадион “Смолян” и инженеринг за реконструкция и рехабилитация на подобектите спортна зала, закрит плувен басейн и открита многофункционална спортна площадка. Само че тогава народните представители от ПП “ГЕРБ” не подкрепят публично-инвестиционната програма и организират дискусии за нейното отричане.

В изпълнение на ПМС 4 от 16.01.2014 г. и ПМС 19 от 07.02.2014 г. се задвижва процедурата на правителствено ниво за изпълнение на Закона за бюджета в тази му част и се определят проектите за финансиране. “Считам, че това беше преди всичко подкрепа за родопчани, защото на изборите през май 2013 г. БСП стана първа политическа сила и тези политически решения ги дължахме на родопчани като избиратели в отговор на тяхната подкрепа. Спортните деятели и смолянчани знаят, че спортната база е изградена преди 1989 г.”, пише в писмото си Янкова.

“Споделям всичко това с вас, защото знам какво е за младите хора да имат място къде да спортуват и общуват. Изпитвам радост от участието ми в политическите решения да бъда подкрепена община Смолян, т.е. смолянчани, и да се радваме сега на нейното ползване.

Като народен представител от 22-ри избирателен район се обръщам към министър-председателя, който в събота ще посети Смолян, да осигури и той още толкова финансов ресурс, който обещавам да подкрепя в парламента, така че базата да бъде цялостно завършена, макар че по моето скромно мнение с ресурс от 5 млн. лв. можеха да бъдат завършени и четирите обекта, които са разписани в горепосочения проект”, категорична е Янкова, която уверява съгражданите си, че ще сподели с тях събитието в събота.

Народната представителка уверява съгражданите си, че се ангажира през есенната сесия на 43-то Народно събрание да започне дискусия от парламентарната трибуна за друг модел на финансиране на спортните клубове и спорта като цяло и ще предложи в проектобюджета за 2016 г. промени, които да бъдат свързани с повече държавна подкрепа за масовия спорт, спортните клубове и спортната база.

“Надявам се по този въпрос четиримата смолянски депутати да бъдем единни, защото ще припомня, че този спортен проект, който в събота политическите дейци на ГЕРБ ще го манифестират предизборно и политически, не беше подкрепен от тях в парламентарната зала”, припомня депутатката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране