27.07.2020 | 12:40
Борисов пак е спасител, обяви добавки за пенсионери и безработни
Само след 3 месеца нещата ще са толкова тежки, че никой няма да иска да управлява, каза той

Само след 3 месеца нещата ще са толкова тежки, че никой няма да иска да управлява. Ще свършат парите и никой няма да иска да седне тука ида обяснява. Нас ни държи само отговорността. С тези думи премиерът Бойко Борисов даде да се разбере и днес, че не смята да подава оставка. А да „спасява“ държавата в криза.

Борисов и по-голямата част от кабинета дадоха пресконференция, за да обявят нови социално-икономически мерки, свързани с коронакризата.

Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. По върховенството на закона им ВСС, където ние не се изказваме по тема съдебна система. Мерките, които сега предлагаме, идват след разговори с работодатели и синдикати, бе краткият коментар на премиера по повод продължаващите вече близо 20 дни протести.

От думите му стана ясно, че правителството ще отпусне 1 млрд. 163 млн. за социални мерки, свързани с COVID-19. Още 731 милиона ще отидат за икономически мерки, свързани с пандемията. Използваме мазнинките от фискалния резерв и към този момент няма да теглим заем, каза Борисов.

Сред планираните мерки са увеличаване разходите за персонал с 30% на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд – МТСП, МЗ, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, и др.

Увеличават се ставките за училищнтото и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и др. – 24.6 млн.лева.

Ще има еднократна добавка към пенсиите – по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца – за целта са отделени 318 млн. лева, каза Борисов.

Ще има и увеличение на субсидирането на болниците със 17.3 млн. лева.

Кабинетът планира увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ.

Допълнителни средства по бюджета на МТСП – 122 милиона лева ще отидат за допълнителни средства за личните асистенти.

Увеличава се минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Ще се увеличи също срокът на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

Трябва да се осигури нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия – 67 милиона лева до края на 2020г.

Борисов обяви още, че 1.8 милиарда лева Министерството на икономиката щеотдели като помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Ще допускаме туристи с ПСР тестове, направени до 72 часа преди влизане в България за туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Макдеодния, заяви от своя лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

1 коментар

  1. Петко каза:

    Не ще ни замажете очите на пенсионерите с тия 50лв… и всички останали ,с тия НИЩОЖНИ и ЗАКЪСНЕЛИ добавки …,а тия социални помощи ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА ГИ ОТПУСНЕТЕ НА МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ ,ОСТАНАЛИ БЕЗ ДОХОДИ И С НИЩОЖНИ ПЕНСИИ…,г-да крадливи управници…!?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране